Om radon

Det kan være radon i alle bygninger i Norge. Radon er en gass som kan komme inn sammen med luft fra bakken under bygningen. Radongassen kan fremkalle lungekreft.

Hva er radon, og hvor finnes det?

Radon er en usynlig og luktfri gass som dannes kontinuerlig i jordskorpen. Utendørs vil radonkonsentrasjonen normalt være lav, og helsefare oppstår først når gassen siver inn og oppkonsentreres i innemiljøet. Oslo ligger omtrent på landsgjennomsnittet for radonkonsentrasjon i inneluft. Kartlegging fra Oslo kommune viser at høye radonverdier er fordelt på alle bydeler, men med spesielt høy risiko i enkelte områder. På UiOs områder gjelder dette Tøyen, hvor vi har systematisert overvåkingen og iverksatt tiltak.

Hovedkilden til radon i norske bygninger er byggegrunnen. Radon strømmer til inneluften hovedsakelig på grunn av skorsteinseffekten. Det vil si at når det er kaldt ute, gir varm inneluft overtrykk øverst i bygningen og undertrykk nederst. Undertrykket får radonholdig jordluft til å trekke inn gjennom utettheter i konstruksjonen mot grunnen.

Radongass kan også komme inn i en bygning via tappevannet dersom vannet forsynes fra en vannbrønn. Da er det gjerne varm vanndamp fra dusjen som tar med seg radongassen inn i bygningen.

Helse

Radon kan forårsake lungekreft, og risikoen øker med radonkonsentrasjonen i inneluften og med oppholdstiden. Risikoen er høyest for de som røyker eller tidligere har røykt. Radon forekommer i alle slags bygninger og total radonrisiko skyldes summen av opphold i ulike bygninger: Jobb, fritid og privat bolig.

Du kan ikke merke radongass. Å puste i luft med høye radonverdier fremkaller ingen direkte symptomer. Derfor er det nødvendig å foreta målinger for å få en indikasjon på om det er høye radonverdier i en bygning.

Regelverk

Radon i inneluft er i dag regulert i følgende lovverk:

Og forskrifter:

Undervisningslokaler er omfattet av Strålevernloven og Internkontrollforskriften, som setter krav til måling og tiltak når grenseverdier overskrides. Det er arbeidsgiver som er ansvarlig for at arbeidstakernes arbeidsmiljø er forsvarlig. Dette innebærer at arbeidsgiver har plikt til å vurdere radonnivå på arbeidsplasser og i arbeidslokaler, noe som vanligvis krever måling. For arbeidsplasser og lokaler som befinner seg høyere enn tredje etasje er radonnivået vanligvis marginalt og målinger er ikke nødvendig. 

 

Mer informasjon om radon

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (dsa.no) 

Arbeidstilsynet (arbeidstilsynet.no)

SINTEF Byggforskserien (byggforsk.no)

Publisert 5. jan. 2022 12:07 - Sist endret 19. jan. 2023 13:39