Waiting room: Bruke venterommet

Waiting room (venterom) er en funksjon i Zoom. Om venterom er slått på for et møte, kommer ikke deltakerne direkte inn et møte, men du må vente på at du som host eller co-host slipper dem inn.

Hvorfor venterom?

Dette er ofte et sikkerhetstiltak, fordi det er svært effektivt for å hindre såkalt Zoom-bombing. Venterom kan også brukes der et møte har flere deler, og enkelte inviterte kun skal være med på en del av møtet. Da kan deltakere få beskjed om å komme til møtet til et omtrentlig klokkeslett, og deretter bli sluppet inn når saken de skal delta på, kommer opp.

Opprette og slippe inn

Du aktiverer venterommet i planleggingsvinduet når du oppretter møtet, ganske enkelt ved å sjekke at alternativet Enable Waiting Room er valgt under Advanced Options. Les mer om valgene i planleggingsvinduet. Når møtet begynner, slipper host eller co-host deltakere inn fra venterommet. Host og co-host blir varslet når det er noen på venterommet, og kan også åpne en chat med de som venter hvis det er noen du ikke er sikker på.

  • Bilde som viser hvilken knapp møteleder skal klikke på for å slippe inn deltakere fra venterommetKlikk på Admit for å slippe noen inn
  • Klikk på Remove for å fjerne uønskede fra venterommet uten å slippe dem inn 
  • Klikk på Message for å sende en beskjed til alle i venterommet. 

Les mer om venterom på Zooms nettsted. Hvis dette er første gang du bruker venterom, kan du prøve det ut i et testmøte med en kollega først.  

Hindre uønskede deltakere

Enkelte uvedkomne prøver av og til å komme seg inn i Zoom-møter for å dele eller vise uønsket materiale (Zoom-bombing). De kan prøve selv, eller de kan sette opp automatiserte prosesser (roboter) som prøver for dem. Disse blir typisk "fanget" i venterom. 

Se på navnene til de som venter. Er det ekte navn? Er det de du har invitert til møtet? Om du er usikker, kan du i Zoom sende en chat-melding til alle som venter, og be dem om å fortelle hvem de er. Deretter kan du slippe inn de som svarer. En robot kan ikke svare på slike meldinger, så her kan du "sile" den ut. 

UiO-brukere kommer rett inn

I noen tilfeller er venterommet satt opp slik at alle som er logget inn på UiO-Zoom, kommer inn direkte, og de som ikke er logget inn, må vente. Om du har den innstillingen i ditt venterom, kan du sende en melding til de som er i venterommet, om at hvis de er UiO-studenter eller -ansatte, så bør de bruke UiO-Zoom. Send gjerne med lenke til info om hvordan de kan kontrollere innlogging og logge inn på riktig måte.

Alle på UiO bør uansett alltid benytte Zoom med UiO-innlogging, der personvern og sikkerhet er bedre enn i gratisversjonen av Zoom, og UiO har gjort sentrale innstillinger for å bedre sikkerheten ytterligere.

 

 

Publisert 26. juni 2020 15:53 - Sist endret 31. aug. 2020 14:02