Be om ordet, chat, breakout rooms, avstemninger og dele skjerm i Zoom

I et Zoom-møte skal du kunne gjøre det samme som i vanlige møter - og litt til.

Be om ordet/rekke opp hånden

Om du vil stille spørsmål, kommentere eller være med i en diskusjon, kan du be om ordet. Du bør ha lyden på mikrofonen din av når du ikke snakker, men husk å slå den på når du får ordet.

Om du er vert og skal si noe, avgjør du selv når, uten å be om ordet.

Slik ber du om ordet i et møte:

1. Før musepekeren til nederst i Zoom-vinduet i et aktivt møte. Klikk på Participants.

zoom menyer

2. En liste over deltakerne i møtet vises til høyre i bildet. Nederst i deltakerlisten finner du en del symboler for aktivitet. Om du vil be om ordet, klikker du på Raise hand-ikonet.

Bildet kan inneholde: tekst, purple, skjermbilde, linje, font.

3. Hånd-ikonet vil vises ved siden av navnet ditt i listen, og verten for møtet gir deg ordet når det er din tur. Husk å slå på lyd når du skal snakke og slå av lyden igjen når du er ferdig (mute/unmute.). Det kan du gjøre ved å klikke på mikrofon-ikonet ved siden av hånd-ikonet i listen.

Bildet kan inneholde: tekst, linje, parallell, skjermbilde, font.

4. Om du ombestemmer deg ikke ikke vil si noe likevel, kan du senke hånden din igjen ved å holde musepekeren over navnet ditt og velge Lower hand

Bildet kan inneholde: tekst, produkt, font, datamaskinikon, nettside.

Delta i chat

Om det ikke passer å ta ordet, eller du bare skal legge ut en lenke eller en beskjed, kan du delta i en chat i Zoom-møtet:

1. Før musepekeren til nederst på skjermen. I menylinjen som vises, klikker du på Chat-ikonet. Om Chat-ikonet ikke vises, klikker du på More-ikonet (tre prikker) for å vise flere ikoner.

chat-ikon i menyen

2. Du får opp Chat-vinduet. Alle deltakerne i møtet vises i nedtrekksmenyen, og du kan velge om meldingen du skriver skal gå til kun én deltaker eller til alle.

chatvindu

Dele skjerm/vise en presentasjon

Et viktig element i mange møter er å dele innholdet på skjermen med alle deltakere eller vise en presentasjon. På UiO er standardinnstillingen at kun vert (host) for møtet kan dele innholdet på skjermen. Dette er et sikkerhetstiltak. Om andre skal kunne dele skjerm eller vise en presentasjon, må de gjøres til med-verter (co-hosts).

Svare på polls/avstemninger

For å bryte opp et møte eller en forelesning, eller for å finne ut hva deltakerne mener om et tema, kan du bruke en avstemning i møtet.  Om du får opp en avstemning i et møte eller en forelesning, bare klikk på svaret du ønsker å gi. Svarene er anonyme.

Delta i grupper/breakout rooms

I forelesninger og møter kan det være behov for å dele opp deltakerne i grupper. I Zoom kalles dette breakout rooms. Hvis møtet/forelesningen du er i blir delt inn i breakout rooms, får du beskjed om det på skjermen. Klikk OK for å gå til gruppen din. Når verten  ønsker å samle deltakerne igjen får du beskjed om det på skjermen. Klikk OK får å gå tilbake til plenum. Grupperommene blir avsluttet på et bestemt tidspunkt, så om du ikke har klikket på OK før det, blir du tilbakeført til plenum uansett.

Publisert 25. juni 2020 11:33 - Sist endret 15. feb. 2021 10:50