English version of this page

Hvordan unngå Zoom-bombing

Zoom-bombing er når uønskede deltakere kommer inn i et møte eller en forelesning for å vise fram uønsket eller ulovlig materiale.


Hva er Zoom-bombing?

Uttrykket Zoom-bombing brukes for å beskrive et fenomen der uønskede deltakere kommer inn i et møte eller en forelesning for å vise frem uønsket eller ulovlig materiale. Dette kan være personer, eller automatiserte programmer (roboter) som er laget for dette formålet. Motivasjonen bak dette kan være alt fra å lage kaos og forstyrre til politiske mål.

Zoom-bombing fungerer stort sett på følgende måte:

  1. Man får tak i en lenke til møtet eller møteidentifikatoren (Meeting ID), vanligvis gjennom tradisjonelle åpne kanaler som Facebook.
  2. Personen eller programmet blir med på møtet eller forelesningen via lenken eller med møte-ID-en, og viser støtende eller uønsket materiale ved å dele skjerm eller vise støtende innhold via webkameraet, som egentlig skal vise videobilde av deltakeren. 

I mange tilfeller brukes et falskt webkamera til å spille en videofil, noe som betyr at det ikke er tilstrekkelig å bare skru av skjermdeling for deltakerne.

Hvordan unngå Zoom-bombing?

For å unngå Zoom-bombing i åpne møter er det viktigste tiltaket å beskytte ID-en til møtet, inkludert lenken til møtet (som inneholder ID).

Beskytte møte-ID

Når du informerer om møtet bør du unngå å legge ut møte-ID eller møteinnkalling i åpne kanaler som for eksempel sosiale medier.   

Passord, generert møte-ID, venterom og låsing

Det er flere grep man kan ta for å beskytte møtet eller forelesningen. Se hvordan du kan legge inn innstillinger på forhånd i veiledningen om opprettelse av Zoom-møter på UiO, spesielt i avsnittet Hvordan unngå uønskede deltakere i møtet?

Stoppe Zoom-bombing hvis det skjer

Remove participantSelv om du er påpasselig og tar grep for å unngå Zoom-bombing, kan det likevel skje at noen klarer å komme seg inn i møtet og vise frem uønsket materiale. Som vert kan du fjerne slike deltakere fra møtet.

I listen over deltakere, velg More... for brukeren som skal fjernes, og velg Remove:

Les mer:

 

Søk i veiledningene
Kontakt brukerstøtte:
Chat
Send inn sak
Videomøte
Telefon

Ring oss

Vi har åpent mellom 08:30 og 17:00 på hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 på lørdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din forespørsel via e-post til: it-support@uio.no.

Gå til e-post

Book et videomøte over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videomøte

Chat med oss

Vår chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 på hverdager.

Åpne chat
Publisert 20. apr. 2020 14:00 - Sist endret 7. okt. 2021 15:31