Bli kjent med Canvas

Her får du en kjapp forklaring på hvordan Canvas og et rom i Canvas er bygd opp, og hvordan du kommer i gang med ditt rom.

Hva er et rom i Canvas?

Når du logger inn i Canvas, åpnes dashbordet ditt. Dashbordet er din hjemmeside i Canvas der skal du finne emnekort som du klikker på for å åpne rommet ditt og eventuelle andre rom du har tilgang til.

Første gang du åpner rommet, er det tomt. Det du ser er en side hvor du kan legge til eksisterende innhold eller opprette en modul:

Bildet kan inneholde: tekst, linje, font, diagram, skjermbilde.

Et rom i Canvas inneholder læringsressurser for studentene, for eksempel informasjonssider om emnet og pensum, forelesningside(r) med lenker til sekundærlitteratur eller videoer, oppgaver som skal gjøres og leveres, quiz, diskusjoner, samskrivingsprosjekter, diverse plugins og mer.

Hva er seksjoner?

  • Alle rom har minst en seksjon. Det er denne studentene og lærere er påmeldt og som synkroniseres mot FS
  • Seksjonene kan krysslistes, som betyr at man flytter seksjonen fra et rom over til et annet rom.
  • Dermed kan du samle seksjonene fra de ulike rommene som skal gå sammen, under det ene av rommene.
  • Når du har krysslistet en seksjon flyttes denne med studenter og lærere helt bort fra det opprinnelige rommet

På emner med flere undervisningsaktiviteter, for eksempel seminargrupper og felles forelesninger, bør man avgjøre om man ønsker å fordele studentene på seksjoner eller egne rom før rommet opprettes i Canvas. 

Hvorvidt man bør opprette egne rom for undervisningsaktivitetene eller ha disse som seksjoner i fellesrommet vil variere fra emne til emne. For de fleste emner vil seksjoner være den beste løsningen, da det er enklere å administrere ett enkelt rom.

Bygge et rom

Canvas legger opp til en «modulbasert» oppbygging av rommene. Ofte inneholder en modul ressurser tilknyttet en forelesning eller en undervisningsuke, men det er opp til deg hvordan du vil dele inn innholdet du legger ut til studentene.

På UiO har vi også laget en mal med to moduler og en forside der modulene lenkes opp automatisk. Du tilpasser selv modulene og kan legge til flere. Du velger selv om du vil bruke malen eller om du vil bygge rommet på egen hånd.

Se også:

Materiale du ønsker å dele med studentene, kan du lenke opp fra en ekstern plassering eller fra Vortex, eller du kan laste det opp til «Filer» i Canvas og lenke det opp derfra. Vær oppmerksom på at det er begrenset med plass i Canvas, så store filer, f.eks video, bør ligge i Vortex, for eksempel i en mappe sammen med semstersiden, og lenkes til Canvas derfra.

Studentene får tilgang til materialet i Canvas ved å logge inn fra nettleser eller fra mobilapp på Android eller iOS.

Se også:

Videre arbeid og semesterstart

 

Publisert 18. juni 2019 09:37 - Sist endret 7. juli 2020 12:35