Lånekassen og feltet Fleksibel finansiering på Emne samlebilde

Lånekassen får ventelig en ny forskrift for studiestøtte i 2024 som Lånekassen må klare å forvalte fra første dag. Det nye regelverket er ment å utløse mulighet for rettighet til studielån, og retter seg primært mot voksne folk som vil ta kortere utdanning, dvs. at utdanningstilbud på mindre enn 30 stp. på ett semester.

For at Lånekassen skal klare å forvalte det kommende regelverket, er det kommet et nytt felt i FS, på Emne samlebilde som heter Fleksibel finansiering. På hvilke UiO-emner skal det stå J?

Feltet Fleksibel finansiering på Emne samlebilde og Lånekassen

Lånekassen ønsker at UiO setter J i feltet Fleksibel finansiering på alle emner som kan bli tilgjengelig for studenter som ikke er tatt opp til et studieprogram.

Det vil innebære at Lånekassen i sin lånesøkerportal publiserer en søkbar helårsliste over alle emner som kan bli tilgjengelig for enkeltemnestudenter på UiO.

På hvilke emner skal UiO sette Fleksibel finansiering = J?

A. På alle studiepoengsgivende rene videreutdanningsemner som er eksternt finansiert.

B. På andre emner er det noen alternativer:

  1. På alle emner. Det blir da på samme måte som studieprogram i Lånekassens lånesøkeportal, at alle studieprogram finnes, men det betyr ikke at lånesøkeren får opptak på programmet søkeren har søkt lån til.
  2. Alle emner som har Enkeltemneopptak i Studentweb = J. Fakultene må da vedlikeholde begge feltene i takt.
  3. På alle emner, men ikke ph.d.-emner.
  4. Andre?

Referat fra møte med Lånekassen og Sikt 8. juni 2023 

UiO har stilt Lånekassen noen spørsmål og gitt dem informasjon som kan være relevant for feltet Fleksibel finansiering på Emne samlebilde. 

Jonny og Lena var i møte med Lånekassen og Sikt 8. juni 2023 om disse spørsmålene. Referat fra møtet følger under hvert spørsmål. 

Vi på Universitetet i Oslo (UiO) har noen spørsmål knyttet Felles studentsystem (FS) og feltet Fleksibel finansiering for emner, der JA i feltet vil si at Lånekassen vil få informasjon om at emnet kan bli tilgjengelig for studenter som ikke er tatt opp til et studieprogram. Sikt har bedt om at UH-institusjonene så langt mulig grad oppdaterer dette feltet i FS før 1. juni 2023.  

Når vi ser nærmere på dette feltet og funksjonaliteten reiser det seg noen problemstillinger vi gjerne vil komme i dialog med Lånekassen om. Hovedspørsmålet er hvilke emner UiO bør sette Fleksibel finansiering = JA på og når? Vi tror et møte med dere kunne være nyttig. 

  1. UiO har noen studiepoengsgivende rene videreutdanningsemner som er eksternt finansiert. Disse kan vi uten problemer markere med JA i feltet Fleksibel finansiering, slik at Lånekassen får opplysningene og lånesøkere kan se emnene på en liste i Lånekassens søkeportal. Omfanget av denne typen emner på UiO er per i dag rundt 80. 
    REFERAT: OK
  2. På UiO har vi i tillegg et internfinansiert emnetilbud på bachelornivå og delvis også på masternivå med emner som inngår i studieprogrammene, men som kan åpnes for personer uten opptak til studieprogram såfremt emnet viser seg å ha ledig plass etter at studenter med opptak til studieprogram har fått mulighet til å få prioritert plass først. UiO har altså et restplassopptak til emner. Vi kaller løsningen for enkeltemneordningen og vi kaller studentene enkeltemnestudenter. UiO regner enkeltemneordningen som en del av UiOs videreutdanningstilbud. Studentene betaler semesteravgift og registrer seg på UiO hvert semester de er enkeltemnestudent. Studentene blir enkeltemnestudent for ett semester av gangen.  
    REFERAT: OK
  3. Nøyaktig hvilke emner som skal inngå i enkeltemneordningen blir ikke avgjort før dagen før påmelding til emnene starter hvert semester, dvs. mot slutten av august og i midten av januar. Først da publiserer vi en liste på UiOs nettsider over emner som vil være åpne for enkeltemnestudenter så lenge emnene fortsatt har ledige plasser. De første minuttene etter at påmeldingsperioden har startet er det svært stor pågang på emnene, og mange av dem blir fulle i løpet av det første minuttet. Første dag påmeldingen åpner hvert semester er det omlag 3000 studenter som melder seg til emner med ledige plasser. 
    REFERAT: OK
  4. I enkeltemneordningen inngår det omlag 1250 emner, fordelt på omlag 900 emner på bachelornivå og omlag 350 på masternivå. Noen av emnene tilbys hvert semester, andre emner en gang i året, andre igjen sjeldnere eller uregelmessig. Den vanligste emnestørrelsen på UiO er på 10 studiepoeng. 
    REFERAT: OK 
  5. UiO har en policy om å ikke bekjentgjøre/publisere hvilke emner som kan komme på listen over emner med ledig plass før dagen før påmeldingen til emnene starter. Hovedårsaken til å ikke ha en permanent helårsliste liggende på UiOs nettsider er at det blir vanskelig for ansatte å kommunisere forskjeller, likheter og nyanser mellom helårslisten og den konkrete listen over emner som har ledig plass til potensielle søkere. I tillegg ville vi måtte stramme til regimet for når et emne skal ha de riktige bakgrunnsdataene i FS slik at helårslisten skulle gi et riktig bilde av situasjonen som kan oppstå mot slutten av august og midten av januar. Flere fakulteter går gjennom bakgrunnsdataene straks før enkeltemneperioden starter, dvs. etter at undervisningsopptaket for programstudenter er foretatt i midten av august og januar. Samme emne kan variere mellom JA og NEI fra år til år. I tillegg har vi ikke teknisk lagt til rette muligheten for å publisere en slik helårsliste, og det vil ta mer tid enn sommeren 2023 å få prioritert et slikt utviklingsarbeid. 
    UiO har heller ikke falt helt ned på hva slags utdanningstilbud enkeltemner egentlig er, om det er riktig å annonsere de konkrete emne på en slik helårlig måte i og med at enkeltemneordningen er et restplassopptak. UiO vil ventelig ta en ny vurdering om å publisere en helårsliste over emner som kan være aktuelle for enkeltemnestudenter på UiOs nettsider, pga. endrede forhold knyttet til studiefinansiering og livslang læring. 
    REFERAT: OK 
  6. Slik UiO har forstått informasjonen vi har fått fra Sikt om Lånekassens bruk av data fra feltet Fleksibel finansiering = JA i FS, så skal Lånekassen lage en nedtrekksmeny i Lånekassens søkeportal der lånesøkere kan markere hvilke enkeltemner de planlegger å ta. Slik vi på UiO ser det nå, vil denne nedtrekksmenyen på Lånekassens sider nærmest være en slik en helårsliste som UiO nettopp har policy for å ikke bekjentgjøre, da vi ikke kan være sikre på om listen vil være riktig og heller ikke om studenten kan vente seg å få plass på emnet de ønsker seg. Vi syns derfor per i dag det er vanskelig å sette JA i feltet Fleksibel finansiering på emner som kan komme til å inngå i enkeltemneordningen og på den måten at man på Lånekassens sider kan finne info som UiO selv ikke publiserer på egne nettsider.  
    REFERAT: KD pålegger ventelig Lånekassen en ny forskrift om studiestøtte, dvs. kun lån, fra ca. 2024, primært beregnet på voksne folk som vil ta kortere utdanning, dvs. at utdanningstilbud på mindre enn 30 stp. på ett semester med den nye forskriften kan utløse mulighet for rettighet til studielån. Lånekassen tar alltid en egen sjekk på alle utdanningstilbud institusjonene melder inn via FS og vurderer om tilbudet kan utløse finansiering fra Lånekassen. Lånekassen trenger derfor ventelig i løpet av senhøsten 2023/våren 2024 å komme i gang med å vurdere og godkjenne slike korte tilbud fra institusjonene, altså emner med Fleksibel finansiering = J. 
    Lånekassens dilemma er at de før all optimal integrasjon og automatikk er på plass knyttet til forskriften som kommer til å komme, må sørge å ha alt klappet og klart for at de rette lånesøkerne kan få lån til rett utdanning og i rett tid. Lånesøkere kan søke fra 15. mai for utdanningsstøtte for høsten. 
    Lånekassen ønsker derfor at alle emner som KAN bli aktuelle, blir meldt inn, slik at Lånekassen kan komme i gang med vurderings- godkjenningsarbeidet sitt. Dersom UiO f.eks. setter Fleksibel finansiering = J på alle emner som også har Enkeltemneoppt. = J, så vil Lånekassen publisere en liste rundt 15. mai over utdanningsemnetilbud som UiO kan komme til å åpne for enkeltemnestudenter i slutten av august. Altså en liste som UiO ikke tilbyr fordi kvaliteten vil være usikker så tidlig. Lånekassens liste vil ventelig omfatte alle emner med J, ikke bare de som tilbys om høsten hhv. våren. 
    Lånekassen kan tilby god tekst der det står at søkeren ikke er garantert plass på emnet eller at emnet tilbys hvert semester, og annet UiO måtte ønske å formidle. 
    SADM mener at det hadde vært mye bedre om Lånekassen kunne hente info om hvilke(t) emne(r) søkeren hadde fått plass på og om de er semesterregistrert, og så kunne studenten få bli vurdert for lån på bakgrunn av slike konkrete opplysninger. 
    Sikt sier at Sikt raskt kan levere disse opplysningene til Lånekassen i via FS-API-et (FS GraphQL API). Men, Lånekassen bekreftet at de er ikke skodd for å ta imot opplysningene ennå, og blir ikke skodd for dette i 2024. 
    Sikt mener derfor at en midlertidig løsning med en slik helårsløsning burde være svelgbar for UiO inntil Lånekassen kan ta imot data om innvilget plass på emner med sem.reg. 
  7. Mange emner går ofte bare en gang per år, så det spørs også om det vil bidra til å gjøre Lånekassens liste over alle potensielle emner lite praktisk, og det vil ventelig generere spørsmål til UiO fra søkerne.  
  8. Dersom UiO setter Fleksibel finansiering = JA på mer enn 1000 emner lurer UiO også på om listen på Lånekassens sider blir uoverkommelig lang for søkerne og om det vil generere spørsmål til UiO fra lånesøkerne, om emner som er eller ikke er på listen. REFERAT: Sikt mente at det mest sannsynlig ikke kom til å generere mye henvendelser til UiO. 
    Lånekassen jobber med en god filtreringsløsning, som f.eks. velg UiO, begynn å skrive inn ord osv. Lånekassen mente derfor at listen over utdanningstilbud burde være grei å søke i. Jonny og Lena syns det høres fint ut. 
  9. Samtidig ønsker vi at enkeltemnestudenter på UiO kan få søke lån i Lånekassen. Så vi er interessert i å komme frem til en løsning som passer både for søkeren/studenten, for UiO og for Lånekassen allerede i 2023.  
    REFERAT: Hensikten er å sikre at Lånekassen blir satt i stand til å forvalte sin oppgave (å gi rett person rett lån til rett tid) 
  10. Et løsningsforslag UiO kunne vurdere for høsten 2023, er å vente med å sette inn Fleksibel finansiering = JA til enkeltemnedagen 22. august 2023, når vi vet hvilke emner som kan ha ledige plasser høsten 2023 og så endre til NEI igjen en gang før 1. desember 2023. 
    REFERAT: Dette løsningsforslaget vil ikke sette Lånekassen i stand til å tidlig nok vurdere og godkjenne emnetilbudet ved UiO for lån. 
Publisert 27. sep. 2023 11:51 - Sist endret 27. sep. 2023 11:51