Faglunsj: Når EU-retten og luftretten blir oversett: Om hvorfor russiske droneflygere er løslatt

Innledning ved Torkell Sætervadet, stipendiat ved Institutt for offentlig rett.

Høyesteretts ankeutvalg har i kjennelse 28. oktober 2022 i en fengslingssak lagt til grunn at sanksjonsforskriftens forbud mot russiskkontrollerte flyvninger med «ikke-russiskregistrerte luftfartøyer» også omfatter bruk av uregistrerte mindre droner. I to straffesaker i desember 2022 frifant Nord-Troms og Senja tingrett likevel russiske statsborgere som hadde fløyet fritidsdroner i Norge. Hålogaland lagmannsrett har forkastet påtalemyndighetens anke av tingrettens dom i en av sakene, men statsadvokaten har varslet at lagmannsrettsdommen vil bli anket.     

 

Stipendiat Torkell Sætervadet ved Institutt for offentlig rett orienterer om luftrettslige og EU-rettslige aspekter knyttet til tolkningen av flyforbudet i sanksjonsforskriften § 19. Sammen med Karin M. Bruzelius, Christoffer C. Eriksen, Anders Løvlie, Nils G. Skretting og Bård S. Tuseth, har Sætervadet utarbeidet artikkelen «Sanksjoner, flyforbud og droner» som blant annet behandler disse aspektene. Artikkelen er publisert i Lov og Rett. 


Fag- og instituttlunsjene er som hovedregel rent interne møtelunsjer.

Disse finner som regel sted på Energirettens møterom, Domus Media øst, med mindre annet er annonsert.

Normalt er lunsjene analoge, men ved behov zoomer vi inn fra vårt digitale møterom.
Lenke og kode sendes da til interne møtedeltakere i mandagsmailen, eller du finner den i outlook-kalenderen for den aktuelle dagen.

Emneord: Sjørett
Publisert 27. mars 2023 13:39 - Sist endret 27. mars 2023 13:39