13. desember

Årets siste møte i studiestartnettverket. 

Tilstede: Mariana (KP), Anne (SKS), Peter (Studentparlamentet/ SP), Lisa (JUS), Anne W (MED), og Ingrid (MN). 

Referat

#1 Edru faddere

Sak meldt inn av JUS: 

"Det juridiske fakultet stiller nå krav om at alle som bærer fadder-t-skjorten skal være edru. For å ikke miste alle potensielle faddere vil vi imidlertid åpne for at man ikke trenger å være t-skjorten hver dag. Vi vil imidlertid stille et krav til at et visst antall faddere per gruppe må bære t-skjorten og dermed være edru. I den forbindelse lurte jeg på om det finnes noe norm på UiO om dette, altså hvor mange som skal være edru? Eller er vi det eneste fakultetet som gjør dette?

JUS: Hadde noen saker i høst, så nå krever vi altså at minst to faddere på en fest må være edru. Disse må bære fadder-t-skjorte. De som vil drikke, må ta av seg fadder t-skjortene sine.  

MN: Vi har snakket litt internt på fakultetet om dette. Hos oss har ikke dette vært et tema, fordi vi ikke har inntrykk av at det ikke er et veldig stort problem. Det vi har fokus på, er “innenfor rimelighetens grenser”. Altså at man ikke skal begynne med alkohol for tidlig på dagen, osv. Og så har vi fokus på alkoholfokusfrie tilbud. Som t.d. på IFI, hvor det ofte er parallelle opplegg, med ett for de som vil drikke, og et for de som ikke vil det.   
Og så er det noen steder det har gått så langt at det nesten ikke er alkohol, og vi får tilbakemelding på at det blir kjedelig. Kort sagt: Vi ønsker vel heler å vise fram ulike alternativ, og å jobbe med holdningene til fadderne.  

JUS: På JUS er det slik at når man søker om å bli fadder, søker man som en gruppe. Kanskje det bidrar til alkoholkulturen? 

SKS: Hva tenker dere på MED, som kanskje mest ligner JUS i opplegg og fadderorganisering?

MED: Vi har ikke vurdert krav til at de må være edru for at de skal få bære fadder-t-skjorten. Vi er redde for å skape et skille mellom de som bærer t-skjorten og de som ikke gjør det. For flertallet så virker det som at det ikke er et problem at det er noe alkohol involvert i studiestarten. 

SKS: Et spørsmål til dere på JUS, er om tiltaket kan bidra til økt drikking og utagerende festing? Ved at faddere slipper å ha på t-skjorten, blir det jo enda mer frislipp? 

JUS: Fakultetsdirektøren og studiedekanen ønsker at t-skjorten skal være et symbol på ansvarlighet. Dette er i første omgang noe vi tester. Poenget er å møte eventuelle hendelser som skjer når man har overstadig berusede mennesker på arrangementer. 

SKS: Men dette går litt mot det man på UIO jobber mot i fellesskap, og har jobbet for i mange år, nemlig holdninger og at det skal være alternativer til drikkingen, gjennom alkoholfokusfrie aktiviteter? 

MN: Hos oss er det vanlig at fadderkoordinatorene er edru fordi de har arrangøransvar selv. Det er dit vi ønsker å komme, at studentene selv skal ønske å ta ansvar for sine arrangementer. Ikke at det blir pålagt.   

JUS: Det er clubstyret som har ansvar for de ulike dagene, og da ønsker vi at de skal være helt edru. Problemer i høst med at ikke alle arrangører var edru. 

SP: Det er et veldig kraftig tiltak, og er et tydelig signal. Men jeg er skeptisk til å innføre dette på permanent basis.  

SKS: Hvordan skal dere jobbe videre med det holdningsskapende og forebyggende arbeidet? 

JUS: Studiedekan skal komme og snakke på fadderkursene. Vi skal tydeliggjøre alvoret. Jobber mye med holdningsarbeidet. Fadderne trenger å få høre at dette ikke er en fest for faddere, dette er et mottak av nye studenter.  

MN: Har de noen arrangementer som er alkoholfrie, eller alkoholfokusfrie?  

JUS: Idrettsdag og hagefest. Kanskje parallelle opplegg igjen fra høsten.  

MN: Fra Matematisk institutt har de gode erfaringer med alkoholfrie arrangementer, da blir det en kultur for det. Heller spille tilbake til studentene med å arrangere mer alkoholfrie arrangementer?

MED: Vi har også bare ett alkoholfritt arrangement, som er aktivitetsdagen. Vurdert veldig nøye hvor i uka den skal være, slik at flest mulig deltar.  

SP: Har dere tenkt på hvordan dette vil påvirke fadderrekrutteringen?  

JUS: Vi har slitt med rekrutteringen i høst, men det er et sammensatt problem. Det er generelt færre som vil være faddere på vinteren.  

  • JUS prøver ut krav om minst to edru faddere i 2019. Studiestartnettverket som helhet ønsker ikke å innføre dette som et krav. 

#2: Bildesamtykke inn i faddervettreglene

Sak meldt inn av JUS:

Kan det være en ide å få med noe om at bildebruk skal være samtykkebasert i faddervettreglene? Vi har diskutert det litt på fakultetet og mener at det kan være et fint sted å få dette frem? Eventuelt å få det med i fadderopplæringen. I studiestart kan enkelte studenter oppleve situasjoner hvor det blir lagt ut bilde av dem på nett som de ikke ønsker der. Dagens ungdom tenker lite over at man må få et samtykke for å legge bilder ut på nettet. Faddervettreglene eller fadderopplæringen kan være et sted å få dette frem. Hva tenker dere om dette?

JUS: Vi bruker nå faddervettreglene aktivt i avtalene med og opplæringen av faddere. Men ser at det kunne vært fint å få inn noe om bildesamtykke, da vi vet at det publiseres mange bilder fra studiestart uten at de avbildede har gitt sitt samtykke. Hvordan ser dere andre på det?  

MN: Vi tenker det er en god ide. Kan UiO sjekke litt hvordan andre læresteder har gjort det? Kanskje det holder at det tas inn i kursene?

MED: Synes også det er fornuftig å ta det inn i fadderopplæringen. Men enig i at det er interessant å se hvordan andre gjør dette.  

SKS: Vi kan ta på oss å sjekke med noen andre læresteder. Tenker også faddersjefnettverket kan få i oppgave å jobbe ut et forslag til en retningslinje-formulering, som dette nettverket så kan ta stilling til. 

#3 Orienteringer fra SKS

Fellesarrangementer studiestart januar 2019

  • KP: Begynner 4.1 kl 10.00 på Gardermoen og Oslo S med Meet and greet service.  

    Våre frivillige møter studentene og tar dem med på SiO-senteret. Hjelper dem å kjøpe ruterkort, finne frem til bolig. Varer til kl. 16.00 

    Kl 18.30 samme dag: First night in oslo. Bingo, sosialt, bli kjent. Impro neuf kommer.  Et kort foredrag om hva de kan gjøre den første helgen.  

    Orientation day 8.jan fra 09.30-12.00: Politiet om registrering, ILN for å snakke om norskkurs, Akademisk skrivesenter. Og SiO. Vi i KP gir praktisk info. 

    Onsdag 9. jan: Politiregisterering. 

  • Studiestartkoordinator og faddersjefkoordinator: Oppdatert info om alle arrangementene under studiestart 2019 ligger her: https://www.uio.no/english/studies/new-student/events/. Det finnes også en norsk versjon av Kafé-til-kafé og Quizkvelden, da vi håper norske studenter fra PSI, JUS og MED også vil delta på disse: https://www.uio.no/studier/studiestart/ 
    Faddersjefene er orientert om programmet i detalj og har fått de to vedlagte arbeidsinstruksene av Håvard og Philip. 
    Vi forventer at alle faddersjefer som har nye studenter kommer på Norway in a Nutshell mandag 7. januar kl. 15.00. Dere er også hjertelig velkomne!

Faddersjefseminar 2019

  • Faddersjefsseminaret blir 22.-23. februar 2019. Det starter kl 12.00 fredag 22. februar og slutter senest kl. 18.00 lørdag 23. februar. Seminaret vil bli holdt på Blindern (krever altså ikke overnatting). 
  • Faddersjefene må melde seg på via dette skjemaet: https://nettskjema.no/a/108295 Minn dem gjerne om det neste gang dere møter dem. 
  • Utkast til program legges fram for begge nettverkene i januar. Har dere ideer eller innspill til programposter er det bare å melde inn det på epost. 

Faddergoder høst 2019

  • Etter en gjennomgang av budsjettet og i lys av at vi nå kutter i fellesarrangementene under studiestart (se neste punkt) kan SKS fortsette å kjøpe inn faddergoder som tidligere.
  • Med faddergoder menes da t-skjorter og bærenett til faddere og gensere til faddersjefer. Eventuelle tillegg (som drikkeflasker, matbokser etc) må fakultetet selv kjøpe inn hvis det er ønsket.
  • Mer info om innmelding av antall faddere og distribusjon ut av godene, kommer i januar/februar        

Fellesarrangementer høst 2019

  • De fleste fakultetene har nå gitt tilbakemelding på forslaget om nytt opplegg for fellesarrangementer for studiestart i august. Alle som meldte tilbake, stilte seg bak forsaget til ny løsning, hvor Blindern Games droppes og man heller fokuserer på Frederikkeplassen. Det kom også mange gode innspill som vi har notert oss og skal forsøke å ta med i arbeidet videre, blant annet om hvordan best fortsette å ivareta internasjonale studenter. 
  • Jeg hadde et ønske om å legge fram et konkret forslag med datoer og tider for arrangementer H-2019 til dette møtet, men for mye er uavklart mtp Studentslippet og Sykkelfest til at det går
  • Studentslippet: Arbeidsgruppa har ikke landet dato, både uke 33 og 34 vurderes fortsatt. Vurderer også om det skal være 1 eller 2 dager. 
  • Sykkefest: Heller ikke her landet dato, både uke 34, 35 og 36 vurderes. 
  • Derfor: Konkret oversikt over hva som skjer av fellesarrangementer H-2019 legges frem for nettverket i januar 
     

#4 Studentstøttedag 

Ber om at alle fakulteter gir tilbakemelding på bestillingene her, innen torsdag 20. desember. 

MN: MN og SKS har jobba litt med et forslag til en Studentstøttedag i forlengelsen av studiestart i august. Har også tatt det opp i netteverket tidligere. Dette er litt i forlengelsen av at MN har en studiestart 2.0 i januar (Hawaii-onsdag), men også inspirert av OsloMet, som har en slik dag. 

På OsloMet er det kun stands, med fokus på studentveiledningstilbud. Hvor kan man som student gå for å få hjelp. Vi tenker fakultetene kunne tilby innhold til plenumssesjoner.  Det kan være studenter, vitenskapelig ansatte, administrative ansatte. Vi ønsker å synliggjøre ildsjelene på alle fakulteter! Når det gjelder stands, kunne man hatt en felles studieinfoskranke?  Av eksterne ser vi for oss at vi kunne involvert SiO Rådgivning, Akademisk skrivesenter, Knutepunktet.  

Det vi trenger innspill på, er om dere kan bidra, og om det er aktuelt å stille med en bidragsyter? Og: Kan dere stille med noen fra studieinfo?  

KP: Hva med de internasjonale? Hvor er de? For vår del, de må med! ØHvis man kan legge det opp for internasjonale også ønsker vi gjerne å være med i en arbeidsgruppe.  

MN: Vårt arr. i januar er hovedsakelig for norske studenter, siden foredragene er på norsk. Fokuset er på sånne ting som motivasjon, stressmestring, studieteknikker. Til SP: Dette svarer litt på noe dere har ønsket, om at studenter skal få et slikt tilbud som vi har 2. semester på MN. 

SKS: Hvordan ville en slik dag funka for dere som er off campus, JUS og MED? 

MED: Usikker på hvordan vi skal få med alle på noe slikt, vi har jo vanlig undervisning. Usikker på om det er praktisk gjennomførbart. Mer aktuelt for de engelskspråklige bachelor og masterstudentene. Må diskuteres internt. 

JUS: Kanskje vanskelig å få de som begynner på master rettsvitenskap til å komme, kommer an på om det kolliderer med forelesning og kurs.  

SKS: Kunne man lagt opp til noen studentstøttedag-aktiviteter nede i sentrum, samme dag?

JUS: Mulig, må diskuteres mer. Men vårt problem er at kapasiteten på vårt veiledningstilbud allerede er sprengt, så de som jobbe der vil ikke ønske enda større pågang. 

  • Ber om at alle svarer på bestillingen innen 20.12.2018. 

#5 Utsatte saker: Faddergruppeinndeling og tema for møtene videre. 

Publisert 27. nov. 2018 11:42 - Sist endret 12. juni 2023 20:23