Arrangerer søknadspoliklinikk om forskningsmidler

Hvordan sørge for at forskere best bruker potensialet sitt og sender inn gode søknader? I KIT arrangerer de søknadspoliklinikk.

Illustrasjon: Colourbox.com

– Hensikten med søknadspoliklinikken vår er å sørge for at gode ideer og gode prosjekter ikke drukner i en mangelfull fremstilling i søknader om forskningsmidler. Dette forsøker vi å hjelpe mindre erfarne søkere med, sier en av ildsjelene bak poliklinikken, professor Tom Hemming Karlsen, Forskningsleder ved Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon (KIT).

– Som en positiv bivirkning av tiltaket oppnår vi at folk begynner på søknadene sine tidligere og dermed får mer tid til å bearbeide søknaden på egenhånd.

Hva er egentlig en søknadspoliklinikk?

Ved KIT omtaler de søknadspoliklinikken som et uhøytidelig lavterskeltilbud til forskere i klinikken som skal søke om midler til forskningsprosjekter.

– Vi har flotte systemer og dyktige folk som bistår både på sykehuset og på universitetet hvis forskerne våre vil søke EU-midler. Imidlertid er det ofte de mindre omfangsrike utlysningene som bidrar mest til økonomien hos forskningsmiljøene. Dette er utlysninger hos Forskningsrådet, Helse Sør-Øst, Kreftforeningen, i tillegg til ulike stipender og legater. Søknadspoliklinikken vår er for å gi hjelp til søknader til disse instansene, forklarer Karlsen.

Ideen til poliklinikken fikk han fra en gjesteprofessor som selv arrangerer en «grant clinic», der forskere fikk komme med søknadsutkastene sine til avdelingstoppene. Der fikk de to runder med tilbakemeldinger, først på konsept-stadiet, og deretter på nytt når fullstendig søknad var utarbeidet.

– Jeg syntes dette var en veldig god idé! Det skal selvfølgelig være realistisk og gjennomførbart og ikke minst kan ikke vi gi folk de gode ideene og de gode prosjektene, det må de komme med selv. Poenget med søknadspoliklinikken vår er likevel at uansett hvor lite penger du skal søke om, så kan du komme med søknaden din hit og få råd og vink som kanskje kan øke sjansene for finansiering, forteller han.

Poliklinikk, ikke sengepost

Poliklinikken er organisert slik at forskerne sender inn sine søknadsutkast sine til klinikkens forskningsledelse. Søknadene leses så grundig av erfarne forskere med bred erfaring i å skrive søknader om forskningmidler. Når de møter på poliklinikken får søkerne en muntlig tilbakemelding med tips og råd til endringer og forbedringer.

– Sist var det Pål Aukrust, Gunnar Sæter, Kjetil Taskén og jeg selv som leste søknadsutkast. Ansvarlig søker møter oss en liten halvtime, for som jeg sier, det er ikke en sengepost hvor du blir innlagt, men en poliklinikk, smiler professoren.

Alt gjøres i god tid innen selve søknadsfristen.

– Vi har med vilje satt fristen for å sende inn søknader til oss tre-fire uker før den egentlige søknadsfristen. Da oppnår vi også at folk kommer i gang med søknadene sine tidligere, og at de i tillegg får noen ekstra uker på egen hånd til å bearbeide den etter konsultasjonen, sier Karlsen.

Svært nyttig

Om poliklinikken leder til at KIT på kort sikt får flere tilslag forskernes søknader er Karlsen usikker på. Han opplever likevel at tilbakemeldingen som blir gitt er nyttig, spesielt for de yngre forskerne.

– Når du har sett noen søknader så vet du hva som er lurt og hva som ikke er lurt. Ideen kan være veldig god og prosjektet godt, men kanskje mangler det noe i fremstillingen. Dette forsøker vi å formidle på en konstruktiv måte. Med poliklinikken viser vi at vi bryr oss om søknadene og ideene til folk, forklarer han.

Samarbeid på tvers av klinikker

Med søknadspoliklinikken har KIT også samarbeidet på tvers av klinikker. I forrige runde samarbeidet de med Kreftklinikken om en felles poliklinikk forut for søknadsfristen til Helse Sør-Øst. Et slikt samarbeid kommer de til å fortsette med videre.

– Av og til ser vi at søknader kan passe bedre til andre utlysninger eller hos andre finansieringskilder enn dem søkeren opprinnelig har siktet seg mot. Da har vi av og til kunnet hjelpe forskere med å styre søknadene mot finansieringsmuligheter de kanskje ikke hadde tenkt på, sier professoren.

Karlsen forteller at søknadspoliklinikken til nå har vært et veldig populært tilbud.

– Søknadspoliklinikken er mye jobb men det er også veldig gøy for oss som gjør dette. Vi får snakke med folk om deres beste ideer og prosjekter. De dagene vi arrangerer poliklinikken er en veldig artig seanse, sier han.

Han er godt fornøyd med at de har startet med søknadspoliklinikken, og mener det er et nyttig grep for å få de yngre forskerne til å sende flere søknader.  Vil han anbefale andre klinikker å gjøre det samme?

– Ja, vi vil jo det, selv om vi kanskje burde holdt det hemmelig da, sier han med et smil.

Publisert 19. des. 2018 13:47 - Sist endret 19. des. 2018 13:47