Forum for studiespørsmål - seminar på Lysebu 15.- 16. september 2022

Til stede: Barbro Kolbjørnsrud, Eivind Balsvik (dag 1), Emilie Heiberg, Gisle Hellsten (dag 2), Hanne Degerstrøm Ellingsen, Hugin Dyre Jacobsen, Jemima Garcia-Godos Naveda, Jostein Eikrem Koløen, Kenneth Bo Nielsen, Kjell Erling Kjellman (dag 1), Lisbeth M. Brevik (dag 1), Maren Ringstad, Mari Strønstad Øverås, Markus Michaelsen Bugge, Oda Asbjørnsen Aune, Sarah Frost Logan, Sebastian Tørnvall Andersen, Siri Marie Aamodt, Solveig Bjørkholt (dag 2), Ståle Anderstuen (dag 2), Tone Ognedal (dag 1), Torbjørn Skardhamar, Trine Waaktaar, Vibeke Moe, Agnieszka Silska (referent)

 

Torsdag 15. september. Bolk 1: Læringsanalyse og rapporten om GDPR

Hovedtrekk fra rapporten «Læringsanalyse og kvalitet i utdanningene ved UiO: Forslag til personvernpolicy» v/ Malcolm Langford

Læringsanalyse og kvalitet i utdanningene ved UiO. Forslag til personvernpolicy

Presentasjonen til Malcolm Langford 

Læringsanalyse handler om «registrering, innsamling, analyse og rapportering om studenter i en kontekst, der målet er å forstå og forbedre læringsprosessen og det sosiale miljøet der læring foregår». De siste årene har man sett en økende bruk og interesse for læringsanalyse i UH-sektoren, og det har blitt påpekt at UiO må teste ut og akselerere bruk av læringsanalyse der det kan forbedre kvaliteten på utdanningene. Læringsanalyse reiser imidlertid en rekke spørsmål om personvern og praksis.

Malcolm Langford, faglig leder for Centre on Experiential Legal Learning (CELL), et senter for fremragende utdanning ved JUS, presenterte hovedtrekkene i rapporten fra arbeidsgruppen for utvikling av en GDPR-policy for arbeid med kvalitet i utdanningene ved UiO.

Læringsanalyse: hvilke muligheter gir det for utvikling av utdanningskvalitet?

Seminardeltakere diskuterte i grupper om hva læringsanalyse kan bety for deres fag. Målet med diskusjonen var å begynne en samtale om veien videre for læringsanalyse ved SV.

Oppsummering fra gruppene kommer

Studiestart h-22: status og erfaringer v/Hanne Degerstrøm Ellingsen 

Presentasjonen til Hanne Degerstrøm Ellingsen

Hanne Degerstrøm Ellingsen, leder SV-info og studiestartkoordinator ved SV, presenterte erfaringer med årets studiestart og hvordan de ulike miljøene som var involvert har bidratt. Forumet har supplert med sine opplevelser rundt koordinering av arrangementene, størrelsen på disse og forventninger til kommende arrangementer. Temaet skapte engasjement, og det er ønskelig med en ytterligere evaluering på et FFS senere i høst.  

Introduksjon til kvalitetssystemet v/ Trine Waaktaar

Presentasjonen til Trine Waaktaar

I 2020 ble Kvalitetssystemet for utdanningsvirksomheten revidert. I det reviderte kvalitetssystemet ble det lagt vekt på at formålet for emneevalueringer er å gi den emneansvarlige og studenteneen mulighet for dialog og tilbakemelding underveis, samt sikre løpende videreutvikling av emnet. Dette blir nå fulgt opp med innføringen av emneevalueringssystemet Course Evaluations & Surveys (CES). Systemet er utviklet for å kunne enkelt evaluere enkeltemner og emnegrupper innad på et fakultet, institutt eller fagområde med både felles spørsmålsbatteri og enkeltspørsmål som er tilpasset emnet som evalueres.

Erfaringer fra emneevalueringspiloten v/Sebastian Tørnvall Andersen

Presentasjonen til Sebastian Tørnvall Andersen

Sebastian Tørnvall Andersen, rådgiver i studieseksjonen i fakultetsadministrasjonen på SV, skisserte hvordan CES fungerer, og delte administrators erfaringer fra SVEXFAC03s bruk av emneevalueringssystemet i vår.

Forumet diskuterte bl.a. hensiktsmessigheten av at CES tas i bruk på hele UiO, verdien av emnespesifikke vs. generiske spørsmål og tidspunktet for evalueringen. Man ser et potensiale i systemet, og studiedekanen ønsker å opprette en tverrfaglig arbeidsgruppe som kan vurdere om og hvordan systemet kan rigges opp på SV.

Studenter som medforskere. Muligheter og utfordringer ved å koble forskning og utdanning v/ Lisbeth M. Brevik

Presentasjonen til Lisbeth M.Brevik

Professor og merittert underviser, Lisbeth M. Brevik ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS), presenterte sitt arbeid med studenter som medforskere.

Fredag 16. september. Bolk 2: Arbeidslivsrelevans og pedagogiske utfordringer

Finn din fremtid - karrierelæring på timeplanen v/ Ståle Anderstuen, karriereveileder Karrieresenteret ved UiO. Introduksjon ved Gisle Hellsten, leder Karrieresenteret ved UiO og Barbro Kolbjørnsrud, arbeidslivskoordinator

Presentasjonen til Ståle Anderstuen og Gisle Hellsten

Fra og med høsten 2022 får alle bachelorstudenter ved SV-fakultetet tilbud om å melde seg opp til Finn din fremtid, et løp for karrierestøtte gjennom hele studieløpet. Studentene får tilbud om ett emne per semester og ved hjelp av små grep kan de finne ut hva de kan bruke utdannelsen sin til og bli enda tryggere på veien dit. Karrieresenteret ved SiO/UiO har utviklet det faglige innholdet, og presenterer i dette innlegget hva studentene får gjennom studieløpet. Masterstudentene får tilbud om tilsvarende løp fra vår 2023. Svært viktig at studentene informeres godt om tilbudet, og at de tar det i  bruk. Fakultetets kommunikasjonsavdeling kan få en svært nyttig rolle her.

Datavitenskap og samfunnsvitenskap = SANT v/ Solveig Bjørkholt

Presentasjonen til Solveig Bjørkholt

Mange samfunnsvitenskapsstudenter lærer seg å bruke datavitenskap (koding/programmering og komputering) på samfunnsfaglige spørsmål, og mange arbeidsgivere har stor bruk for denne tverrfaglige kunnskapen. De siste årene har SV-fakultetet styrket sin undervisning i datavitenskap, men det gjenstår fortsatt en del utfordringer. Hvordan støtte studenter i å lære programmering når mange av dem aldri har vært borti det før? Hvordan gi studenter innblikk i hvordan de kan bruke ferdighetene de lærer? Hvordan gjøre arbeidsgivere klar over at studentene har disse ferdighetene? I dette foredraget fortalte Solveig Bjørkholt, stipendiat på ISV, om to nye initiativer som svarer på disse utfordringene: Kodecafé og Political Data Science Hackathon.

Forumet diskuterte viktigheten av å incentivere undervisningsutviklingsaktiviteter på UiO-nivå slik at de aktuelle miljøene stimuleres til utvikling. De store volumene i dagens undervisning (stor undervisningsportefølje bidrar til at det er lite ledig undervisnings- og utviklingskapasitet på enhetene) ble pekt på som et mulig hinder for at utviklingsinitiativ kan oppstå.    

Økt arbeidslivsrelevans i utdanningen - samarbeid med eksterne aktører v/Markus Bugge

Presentasjonen til Markus Bugge

Markus Bugge, utdanningsleder hos TIK, delte erfaringer fra et pilotprosjekt TIK gjennomførte i vårsemesteret 2022 som en del av TIK4021 Innovation and Global Challenges. Her samarbeidet TIK med Link, Innovasjonskonsulentene TIE The Innovation Effect, Norgesgruppen, Kahoot og Atea.

Forumet har uttrykt sin begeistring for kreativiteten i pilotprosjektet, og interesse for at man har tatt i bruk et eksternt konsulentforma (TIE) for å gjøre avtaler med bedriftene.

 

 

Publisert 26. jan. 2022 10:01 - Sist endret 21. sep. 2022 15:19