FARM5200 – Bruk av biopolymerer i legemidler og forbedring av helse

Kort om emnet

Bruk av biopolymerer innen farmasi og medisin er attraktivt da de er biokompatible og biologisk nedbrytbare substanser. Emnet vil gi en grundig innføring i kjemiske og fysikalske egenskaper av biopolymerer, med fokus på karbohydratpolymerer, og hvordan struktur av disse bestemmes. Emnet vil videre ha fokus på bruk av biopolymerer i legemiddelformuleringer og som legemiddelbærere, og deres anvendelse i utvikling av vaksiner. I tillegg vil effekter av karbohydratpolymere på helse bli tatt opp, med vekt på effekt på tarmhelsen, via påvirkning av mikrobiotaen og immunsystemet, og effekt på kolesterolnivå.

Hva lærer du?

Etter å ha fullført emnet

  • har du inngående kunnskap om oppbyggingen og strukturbestemmelsen av biopolymerer, og kan anvende kunnskapen til å analysere struktur av karbohydratpolymere
  • har du inngående kunnskap om molekylvekt og molekylvektsbestemmelse, samt fysikalske egenskaper til karbohydratpolymerer som viskositet og geldanning, og kan anvende denne kunnskapen
  • har du inngående kunnskap om bruk av biopolymerbaserte nanopartikler, filmer, geler og andre legemiddelformuleringer
  • kan du redegjøre for anvendelse av naturlige karbohydratpolymerer til bruk i vaksineutvikling (ie mot mikroorganismer)
  • kan du drøfte effekter på helsen av naturlige karbohydratpolymerer; kolesterolsenkende aktivitet, påvirkning av tarmens mikrobiota og immunsystem

Opptak til emnet

Emnet er primært tilgjengelig for studenter som har opptak til det 5-årige masterprogrammet i farmasi ved Universitetet i Oslo. Ved ledig kapasitet kan andre studenter på masternivå søke opptak til emnet og tildeles plass dersom faglig bakgrunn er tilstrekkelig. Det kreves kunnskaper i relevant fagområde tilsvarende 1. - 7. semester på det 5-årige masterprogrammet i farmasi. For mer informasjon kontakt studieadministrasjonen ved Farmasøytisk institutt, studieinfo@farmasi.uio.no.

Obligatoriske forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper for studenter på studieløp for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS

Egne obligatoriske forkunnskapskrav gjelder for studenter tatt opp på det 5-årige masterprogrammet i farmasi til og med høsten 2016 og som er overført fra gammel studieplan. Disse er i faglig samsvar med de obligatoriske forkunnskapskravene som gjelder for emnet, men kan være erstattet av emner fra gammel studieplan, samt overgangsemner. Studenter på overgangsordninger kan ta kontakt med studieadministrasjonen for fullstendig oversikt over obligatoriske forkunnskapskrav.

Overlappende emner

Undervisning

  • Forelesninger (12 timer)
  • Seminarer (6 timer) - obligatorisk
  • Laboratorieundervisning (14 timer) med innlevering av rapport - obligatorisk

Obligatorisk deltakelse i undervisningen må være gjennomført og godkjent og obligatoriske innleveringer må være godkjente for å kunne ta eksamen. Les mer om hva som gjelder ved fravær på obligatoriske aktiviteter.

Ettersom undervisningen innebærer laboratorie- og/eller feltarbeid, bør du vurdere å tegne en egen reise- og personskadeforsikring. Les om hvordan du er forsikret som student.

Adgang til undervisning: Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Fullført og godkjent obligatorisk undervisning og obligatoriske innleveringer er gyldige i 3 år.

Ved få antall påmeldte kan emnet bli avlyst.

Eksamen

Avsluttende skriftlig eksamen som teller 100 % ved sensurering.

Dette emnet har obligatoriske øvelser som må være godkjent før avsluttende eksamen.

Trekk fra eksamen: Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Som eksamensforsøk i dette emnet teller også forsøk i følgende emner:

Hjelpemidler til eksamen

Du vil få tilgang til kalkulator i Inspera under eksamen.

Eksamensspråk

Eksamensoppgaven er på norsk. Du kan svare på norsk, svensk eller dansk. Engelsk på forespørsel.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Dette emnet tilbyr både utsatt og ny eksamen. Les mer:

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 9. juni 2024 21:40:33

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst
Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk (engelsk på forespørsel)