Retningslinjer og veiledning for gjennomføring av klinisk muntlige eksamener ved medisinstudiet ved Universitetet i Oslo

Overordnet lov og forskrift for eksamensgjennomføring

Lov om universiteter og høyskoler av 01.04.05 §§3-9, 5-2 og 5-3.

Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo

Eksamensform

Ved klinisk muntlig eksamen undersøker kandidaten en pasient med anamneseopptak og klinisk undersøkelse som ved en klinisk konsultasjon. Avhengig av hvor kandidaten er i studiet, og hvilke fag som inngår i eksamineringen, kan også diagnostisering, videre undersøkelser og behandling inngå som en del av eksamen. I tillegg kan kandidatene eksamineres i teoretisk kunnskap.

Eksamensansvarlig

Modulutvalg

Mandat for modulutvalgene

Eksamenskommisjon

Eksamenskommisjonens medlemmer skal oppnevnes for tre år av gangen. For modul 3 og modul 8 skal det i tillegg være oppnevnt en faglig eksamensansvarlig ved hvert av sykehusene.

Forberedelse til gjennomføring av eksamen

  • Eksamen skal være forankret i læringsutbyttene.
  • Det må grundig vurderes om pasienten er egnet for å delta i en eksamenssituasjon.
  • Pasientene må informeres på forhånd om hva de kan si og hva de ikke kan si til kandidaten. Normalt bør det ikke legges begrensninger på hva pasientene kan si.
  • Det skal lages en oversikt som sier noe om hvilke elementer som vektlegges i vurderingen av eksaminasjonen.
  • Formål og gjennomføring av eksamen skal gjennomgås med alle som skal være eksaminator/ekstern sensor.

Praktisk gjennomføring av eksamen

Selve gjennomføringen av eksamen vil kunne variere fra eksamen til eksamen, men noen felles retningslinjer er gjelder:

  • Kandidatene må få god informasjon om eksamen i forkant
  • Relevant utstyr må være tilgjengelig i eksamenslokalet. Dersom det er forventet at kandidaten tar med eget utstyr (f.eks. stetoskop), må dette opplyses om på forhånd.
  • Kandidatene må legitimere seg og signerer protokoll for frammøte.
  • Kommunikasjonen med kandidatene under eksaminasjonen må være entydig, og konteksten for oppgaven må klargjøres (eksempelvis: er dette en poliklinisk/inneliggende/øyeblikkelig-hjelp pasient)
  • Eksaminator skal stille sentrale spørsmål vedrørende aktuell pasient og tilhørende problemstillinger for å teste bredt. Dette er spesielt viktig i tilfeller hvor det er tvil om innsatsen står til "bestått".

Modulspesifikke retningslinjer

Modul 3

Modul 4

Modul 5

Modul 7

Modul 8

Sjekkliste til klinisk eksamen (pdf)

Oppnevning av ekstern sensor

Ifølge forskrift om studier og eksamener ved UiO § 6-2 (3) oppnevner fakultetet ved studiedekan eksterne sensorer. En person kan oppnevnes som sensor til en eksamen og som klagesensor ved en annen eksamen.

Ekstern sensors rolle

Ekstern sensor skal representere et blikk utenfra på fakultetets eksamensvirksomhet. Ekstern sensor bør ha generell bakgrunn, gjerne som allmennpraktiker, og bidra til at det ikke stilles uhensiktsmessige detaljeringskrav. Ekstern sensor skal ikke eksaminere, men har anledning til å stille spørsmål. Ved eventuell uenighet om endelig vurdering skal ekstern sensor ha avgjørende myndighet.

Fastsetting av eksamenstidpunkt

Eksamensdatoer fastsettes av Studieseksjonen. Etter semesterstart kan det ikke foretas endringer av datoene uten at alle involverte parter (studenter, undervisere og adm. personell) er forespurt, og er innforstått med de foreslåtte endringene.

Bedømmelse

Det gis karakterene bestått eller ikke-bestått. I vurderingen vektlegges følgende elementer:

  • Kandidaten som kliniker
  • Kommunikasjonsevner
  • Struktur og tidsbruk
  • Evne til refleksjon
  • Teoretisk kunnskap

Ikke-bestått gis hvis det er vesentlige mangler i evnen til å få frem en relevant anamnese, eller vesentlige mangler i den kliniske undersøkelse eller i evnen til å gjennomføre et fornuftig klinisk resonnement basert på anamnesen og undersøkelsen, eller hvis det er mangler vesentlig kunnskap innen sentrale deler av fagfeltene.

Kandidatene skal i alle tilfeller ha en muntlig tilbakemelding om prestasjonen. Tilbakemeldingen skal peke på felter der kandidaten er god og hvor han/hun har forbedringspotensial. 

Klagebehandling

Klage på karakterer

Det er ikke anledning til å klage på karakteren ved muntlig eller klinisk eksamen jf. universitets- og høyskoleloven § 5-3.

Klage på formelle feil

Som hovedregel kan en student klage på formelle feil innen tre uker etter at han eller hun er, eller burde være, kjent med det forhold som begrunner klagen jf. universitets- og høyskoleloven § 5-2.

Klager på formelle feil utredes av Studieseksjonen, og studiedekan/programleder fatter en beslutning i saken. I praksis gjøres dette ved at Studieseksjonen sender klagen fra kandidaten til leder av eksamenskommisjonen/eksamintor/ekstern sensor for en uttalelse. Studiedekan/programleder vurderer klagen på bakgrunn av klage fra kandidaten og uttalelsen fra leder av eksamenskommisjonen/eksaminator/ekstern sensor. Dersom man finner at det har skjedd formelle feil ved eksamen, vil det settes i verk tiltak for å rette feilen. Dersom klagen ikke tas til følge, sendes saken til UiOs nemnd for studentsaker for avgjørelse.

Alle spørsmål fra kandidatene vedrørende klage på formelle feil skal rettes til Studieseksjonen. Dersom eksamenskommisjonen/faglærere/eksaminatorer får henvendelser vedrørende dette, bes det om at kandidaten henvises til Studieseksjonen.

Utsatt eksamen/kontinuasjonseksamen

Som hovedregel gjennomføres utsatt eksamen/kontinuasjonseksamen fem-seks uker etter ordinær eksamen for høstsemesteret og siste uke før påfølgende semesterstart for vårsemesteret.

I utgangspunktet skal utsatt eksamen/kontinuasjonseksamen ha den samme eksamensformen som ordinær eksamen.

Publisert 15. des. 2015 13:43 - Sist endret 24. apr. 2024 12:27