Retningslinjer og veiledning for gjennomføring av OSKE-eksamener ved medisinstudiet ved Universitetet i Oslo

Overordnet lov og forskrift for eksamensgjennomføring

Lov om universiteter og høyskoler av 01.04.05 §§3-9, 5-2 og 5-3.

Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo

Eksamensform

Ved en objektiv strukturert klinisk eksamen (OSKE) er oppgavene standardisert slik at  kandidatene får de samme oppgavene. På Det medisinske fakultet ved UiO avholdes OSKE i form av stasjonseksamen der kandidatene roterer mellom flere uavhengige stasjoner. Oppgavene på hver stasjon tar utgangspunkt i en klinisk situasjon.

OSKE tester medisinske kunnskaper og kliniske ferdigheter slik som klinisk vurderingsevne, undersøkelsesmetodikk, evne til resonnering, samt problemløsning. Videre testes kommunikasjonsferdigheter inklusive atferd overfor pasienten, og språklig formidlings- og oppfattelsesevne. Kandidatenes kompetanse om utredning og behandling av sykdom testes også.

Eksamensansvarlig

Modulutvalg

Mandat for modulutvalgene

Eksamenskommisjon

Eksamenskommisjonen oppnevnes for tre år av gangen.

Rettleder til leder og medlemmer av eksamenskommisjoner

Utarbeidelse av oppgavesett

Oppgavene skal være standardiserte – det vil si at alle kandidatene får de samme oppgavene. Ved store studentkull kan det benyttes to ulike oppgavesett som hvert brukes på halvparten av kandidatene, og der parallelle oppgaver har samme vanskelighetsgrad. 

Alle stasjonene er uavhengige av hverandre. Oppgavene som gis på hver stasjon skal være forankret i læringsutbyttene som er aktuelle for eksamen, og de skal teste sentral kompetanse. Hver oppgave tar utgangspunkt i en klinisk situasjon, og skal teste én eller flere ferdigheter hos kandidaten. På stasjonene kan kandidatene for eksempel møte simulerte pasienter (skuespillere), dukker, kasuistikker, diagnostisk og terapeutisk utstyr, og ulike typer materiale. 

Det skal benyttes forhåndsdefinerte, objektive kriterier for hva som skal vurderes og hvordan.

Godkjenning av oppgavesett

Endelig oppgavesett med avkrysningsskjema for eksaminatorer skal godkjennes av modulleder og av ekstern sensor. Ekstern sensor må få oppgavene til gjennomsyn i god tid før tidspunkt for godkjenning slik at det er mulig å få inkorporert eventuelle forslag til endringer.

Personer til stede i eksamenslokalet

Eksamenskonsulent ved Studieseksjonen varsles om personer som skal ha tilgang til eksamenslokalet. Andre personer enn de som det er opplyst om på forhånd vil ikke få adgang til eksamenslokalet.

Gjennomføring av eksamen

Eksamen består av uavhengige stasjoner. Kandidater som er oppe til eksamen samtidig starter på ulike stasjoner og sirkulerer etter et bestemt mønster slik at alle kandidatene til slutt har vært gjennom alle stasjonene. Ingen hjelpemidler er tillatt. På hver stasjon får kandidaten en eller flere oppgaver som skal løses innen en nærmere angitt tid. Kandidatene vil før eksamen få oppgitt hvor mange minutter de har til rådighet på hver stasjon. Det foretas nøyaktig tidskontroll, og det er en kort pause mellom hver stasjon slik at man rekker å forflytte seg fra stasjon til stasjon. Det er lagt inn hvilestasjoner.

Oppnevning av ekstern sensor

Ifølge forskrift om studier og eksamener ved UiO § 6-2 (3) oppnevner fakultetet ved studiedekan sensorer. En person kan oppnevnes som sensor til en eksamen og som klagesensor ved en annen eksamen.

Ekstern sensors rolle

Ekstern sensor skal representere et blikk utenfra på fakultetets eksamensvirksomhet. Ekstern sensor bør ha generell bakgrunn, gjerne som allmennpraktiker, og bidra til at det ikke stilles uhensiktsmessige detaljeringskrav.

En eller flere eksterne sensorer er til stede under OSKE-eksamener og forflytter seg mellom ulike stasjner for å se til at alle deler av eksamen går riktig for seg (ekstern sensor deltar ikke ved alle stasjoner for alle kandidater). Videre deltar ekstern sensor på sensurmøtet og undertegner protokollen.

Ved eventuell uenighet om endelig vurdering skal ekstern sensor ha avgjørende myndighet.

Fastsetting av eksamenstidpunkt

Eksamensdatoer fastsettes av Studieseksjonen. Etter semesterstart kan det ikke foretas endringer av datoene uten at alle involverte parter (studenter, undervisere og adm. personell) er forespurt, og er innforstått med de foreslåtte endringene.

Sensur

På hver stasjon skal det være en fagansvarlig lærer som gir poeng etter bestemte kriterier og en forhåndsdefinert poengskala. Det vil være en ekstern sensor til stede under eksamen.

I vurderingen vektlegges følgende elementer hos kandidaten:

  • kommunikasjonsferdigheter inklusive atferd overfor pasienten
  • undersøkelsesmetodikk
  • evne til resonnering og problemløsning
  • språklig formidlings- og oppfattelsesevne
  • kompetanse om utredning og behandling av sykdom

Sensurmøtet, hvor alle kommisjonens medlemmer og eksterne sensorer er til stede, avsluttes med undertegning av eksamensprotokoll. Protokollen må være overlevert eksamenskonsulent ved Studieseksjonen senest dagen før sensuren skal offentliggjøres. Sensuren skal foreligge senest tre uker etter eksamensdagen.

Avkrysningsskjemaene må leveres til eksamenskonsulent ved Studieseksjonen etter sensurmøtet. Dersom eksaminator har behov for kopi av kandidatens besvarelse og avkrysningsskjema, må slik kopi tas før materialet overleveres til Studieseksjonen (det vil i hovedsak være behov for kopi av besvarelser til kandidater som er vurdert til ikke-bestått).

Kandidatens besvarelse skal vurderes til bestått/ikke-bestått.

Begrunnelse

Alle kandidatene har rett på en begrunnelse for sin karakter. Institusjonen bestemmer om begrunnelsen skal gis muntlig eller skriftlig. For OSKE settes det opp tider etter sensur for en muntlig gjennomgang for kandidatene. Det er leder av eksamenskommisjonen som har ansvar for å sette opp disse tidene. Gjennomgangen kan tas av leder av eksamenskommisjonen og/eller andre i eksamenskommisjonen.

Klagebehandling

Klage på karakterer

Bedømmelse av muntlig prestasjon og vurdering av praksisstudier eller lignende som etter sin art ikke lar seg etterprøve, kan ikke påklages.

Klage på formelle feil

Som hovedregel kan en student klage på formelle feil innen tre uker etter at han eller hun er, eller burde være, kjent med det forhold som begrunner klagen jf. universitets- og høyskoleloven § 5-2.

Klager på formelle feil utredes av Studieseksjonen, og studiedekan/programleder fatter en beslutning i saken. I praksis gjøres dette ved at Studieseksjonen sender klagen fra kandidaten til leder av eksamenskommisjonen/eksaminator/ ekstern sensor for en uttalelse. Studiedekan/programleder vurderer klagen på bakgrunn av klagen fra kandidaten og uttalelsen fra leder av eksamenskommisjonen/eksaminator/ekstern sensor. Dersom man finner at det har skjedd formelle feil ved eksamen, vil det settes i verk tiltak for å rette feilen. Dersom klagen ikke tas til følge, sendes saken til UiOs nemnd for studentsaker for avgjørelse.

Alle spørsmål fra kandidatene vedrørende klage på sensur og formelle feil skal rettes til Studieseksjonen. Dersom eksamenskommisjonen/faglærere/eksaminatorer får henvendelser vedrørende dette, bes det om at kandidaten henvises til Studieseksjonen.

Utsatt eksamen/kontinuasjonseksamen

Som hovedregel gjennomføres utsatt eksamen/kontinuasjpnseksamen fem - seks uker etter ordinær eksamen for høstsemesteret og siste uke før påfølgende semesterstart for vårsemesteret.

Eksamenskommisjonen er den samme som til ordinær eksamen. Det er en fordel at oppgavesettene og avkrysningsskjemaene lages parallelt for begge eksamener og leveres eksamenskonsulent ved Studieseksjonen/OSKE-koordinator samtidig.

I utgangspunktet skal utsatt eksamen/kontinuasjonseksamen ha den samme eksamensformen som ordinær eksamen. Det kan imidlertid gjøre unntak ved OSKE-eksamener som er svært ressurskrevende.

Publisert 14. juni 2016 14:37 - Sist endret 24. apr. 2024 19:08