Registrere oppnådd grad

Når studenten nærmer seg slutten av studiet på et studieprogram, undersøker fakultetet om studenten fyller kravene til grad.

1. Når har studenten oppnådd en grad?

Studenter oppnår den graden studieprogrammet leder fram til så snart de har fullført emner som tilfredsstiller forskriftens og programbeskrivelsens krav til en grad. Forskriftens § 7.2 gir anledning til å tildele en grad på det første mulige tidspunktet i studenters studieløp: ”En programstudent mister studieretten til studieprogrammet dersom programstudenten […] har oppnådd grad eller slutteksamen”.

2. Hva skjer dersom studenten unnlater å ta et obligatorisk emne i studieprogrammet for å øke studierettsperioden?

Fakultetene bestemmer hvordan de vil følge opp studenter, som ikke fyller kravene til en grad, men som likevel fyller kravene til studieprogresjon.

3. Hva skjer om en student i Studentweb selv bytter retning i studiet mot slutten av ordinær studietid på studieprogrammer som tillater dette?

Fakultetene bestemmer hvordan de vil følge opp studenter som ikke fyller kravene til en grad, men som likevel fyller kravene til studieprogresjon.

Slik fungerer endring av retning i Studentweb og FS:

Dersom studenten bytter studieretning/fordypning/emnegruppe eller lignende, forsvinner alle emnene knyttet til det gamle valget fra utdanningsplanen, dersom emnekombinasjonen som studenten velger bort lå på i arbeidsområdet i midten av bildet Utdanningsplan med Opptatt=J. Gradfangstrutinen FS651.002 vil ikke fange opp studieretningen/ fordypningen/ emnegruppen som er valgt bort. Eksamensresultatene blir liggende i eksamens(vurderings) protokollen og studenten kan se dem under menyvalget Resultater i Studentweb.

4. Hvordan håndterer UiO registrering av grader for studenter som har tatt flere studiepoeng enn graden krever?

Forskriften § 8.1 sier at alle emner som inngår i graden, skal være med på vitnemålet. Graden kan inneholde flere studiepoeng enn minimumskravet dersom det er nødvendig. Vær oppmerksom på nye regler fra 2019.

Nærmere regler til forskriftens § 8.1 slår fast hvilke emner som skal eller kan være med på vitnemålet:

Emner skal være med på vitnemålet dersom de er nødvendige for gradsoppnåelsen. Et emne skal være med på vitnemålet også dersom deler av emnet er nødvendig for gradsoppnåelsen og emnet ikke kan deles opp.
Emner som ikke er nødvendige for gradsoppnåelsen, skal ikke være med på vitnemålet. Emnene kan fremkomme på en karakterutskrift.

5. Hvilke emner skal inngå i graden dersom studenten har tatt så mange emner i løpet av studietiden sin at det finnes valgmuligheter, for eksempel innenfor de frie emnene?

Fakultetet avgjør hvilke emner som skal inngå i graden i slike tilfeller.

6. Når er studenten ferdig med graden dersom studenten har gamle emner?

Studentene er ferdige når de har fullført tilstrekkelig mange emner til at graden kan oppnås, eller når de har søkt om og fått godkjent at tidligere utdanning tilfredsstiller kravene. Vi bruker dagens programmer som utgangspunkt, og studentene må selv søke om å få vurdert muligheter som ligger utenfor studieprogrammene. Dersom studenten har utdanning fra tidligere, fra før opptaket til det aktuelle programmet, trenger dere ikke aktivt oppsøke studenten og spørre om de ønsker å få godkjent den tidligere utdanningen inn i det nåværende programmet.

7. Hva skjer med studenter som har både intern og ekstern utdanning som kan inngå i graden?

Hvor mye av den eksterne utdanningen er man pliktig å bruke i graden? Dersom den eksterne og den interne utdanningen tilfredsstiller det samme kravet i graden, anbefaler vi at den interne utdanningen prioriteres.

8. Hva skjer når studenten skal ha studieenheter fra andre læresteder med i graden?

Delstudier i utlandet: Alle studenter som reiser ut på avtaler skal søke forhåndsgodkjenning av den utenlandske utdanningen. Det er en forutsetning for støtte fra Lånekassen at utdanningen i utlandet kan inngå i graden hjemme. For øvrig skal utdanningen registreres på samme måte som annen ekstern utdanning.
Annen ekstern utdanning: Svaret her må sees i sammenheng med svaret på spørsmål 6 om tidligere utdanning. Vi bruker dagens programmer som utgangspunkt, og studentene må selv søke om å få vurdert muligheter som ligger utenfor programmene.

9. Når skal ekstern utdanning registreres for å komme med ved registrering av grader?

Dersom den eksterne utdanningen skal være med i graden, bør den registreres så tidlig som mulig.

10. Hva skjer når studenten ønsker å ta flere emner etter at de oppfyller kravene til graden?

Studieretten blir avsluttet når graden oppnås. Dersom studenten ønsker å ta flere emner eller gjenta en eksamen som inngår i graden, har fakultetet følgende alternativer:

a) Anbefalt: Studenten kan bli enkeltemnestudent og følge det ordinære opplegget for enkeltemnestudenter. Emnene kommer ikke med på vitnemålet.

b) Anbefalt: Studentene kan søke fakultetet om å få utvidet perioden for studieretten etter at graden er registrert som fullført og vitnemålet utstedt, jf. forskriften § 7.3. c) Denne paragrafen åpner for at fakultetet kan utvide studieretten slik at studenter kan ta emner utover kravet til graden for å komme inn på masterprogrammer med andre fordypningskrav enn dem de valgte først. Ved undervisningsopptak vil disse studentene bli prioritert før enkeltemnestudenter, men ikke nødvendigvis på linje med studenter som ikke har fullført programmet. Emnene kommer ikke med på vitnemålet.

Slik registrerer du b) i FS:

Fakultetet gjenåpner studieretten på studieprogrammet ved å sette studentstatus AKTIV og til-dato for studierettsperioden ett eller to semestre frem i tid. Legg til merknad på Student samlebilde, feltet Studierett Merknad om hva som er avtalt. Man setter ikke ’Planlagt slutt’ frem i tid på Student samlebilde. Studenten melder seg til emnene fra Studentweb-siden Aktive emmer. På denne måten får studenten melde seg til emner samtidig som andre studieprogramstudenter, men får ikke programspesifikke rangeringspoeng i undervisningsopptaket. Når den utvidede studierettperioden er over, må fakultetet sette studentstatus FULLFØRT.

d) Ikke anbefalt: Studentene får registrert grad og vitnemål, men fakultetet utvider studierettsperioden og lar studentene beholde utdanningsplanen ved at planlagt slutt i FS flyttes frem i tid.

e) Skal ikke brukes: Fakultetet lar studenten avlegge flere emner i graden enn nødvendig, og fakultetet venter med å registrere grad og sende ut vitnemål.

11. Hvordan håndterer fakultetet grader hvor det inngår udelelige emner og hvor studiepoengsummen på vitnemålet blir større enn kravet til graden?

Emner som inngår i graden skal ikke deles opp. Alle emner som er nødvendige for graden skal være med på vitnemålet. Summen av studiepoeng på vitnemålet kan bli større enn minimumskravet dersom det inngår emner som ikke skal deles opp. Dersom det inngår emner som ikke kan deles opp og hvor ikke hele emnet er nødvendig for gradsoppnåelsen, skal vitnemålet ha en kommentar som forklarer at emnet bare inngår i graden med et visst antall studiepoeng. Les nøye nye regler fra 2019.

12. Hva skjer dersom fakultetet overser en student og ikke får registrert graden når den først kan oppnås?

Dersom en student blir oversett i det semesteret studenten første gang kunne ha oppnådd graden, skal studenten likevel få registrert grad og få vitnemål så snart fakultetet ser at studenten er ferdig. Vitnemålet vil vise både datoen graden ble oppnådd og datoen vitnemålet ble utstedt.
Det kan være for sent å rapportere forsinkede gradsregistreringer til Database for statistikk om høgre utdanning (DBH), men det vil likevel være av interesse for internt bruk på UiO.

13. Hva skjer dersom studenten vil ta om igjen en eksamen og ønsker at det forbedrede resultatet skal være med vitnemålet?

Graden skal registreres så snart studenten fyller kravene til graden. Studenter på visse bachelorprogrammer og på femårige masterprogrammer som ønsker å gjenta eksamener som inngår i graden, har anledning til å reservere seg i inntil to semestre mot å få utstedt vitnemålet. Fakultetet avgjør hvordan studentene reserverer seg og hvilken frist som gjelder.

Forskriften viser til Forskrift om studier og eksamener ved UiO, vedtatt 20. desember 2005.

FS-håndtering: Studentene kan søke fakultetet om å få utvidet perioden for studieretten etter at graden er registrert som fullført, og vil gjenta en eksamen i et emne som inngår i graden, før vitnemål er utstedt.

Fakultetet gjenåpner studieretten på studieprogrammet ved å sette studentstatus AKTIV og til-dato for studierettsperioden ett eller to semestre frem i tid. Legg til merknad på Student samlebilde, feltet Studierett Merknad om hva som er avtalt. Ikke sett ’Planlagt slutt’ frem i tid på Student samlebilde. Studenten melder seg til emnene fra Studentweb-siden Aktive emmer. På denne måten får studenten melde seg til emner samtidig som andre studieprogramstudenter, men får ikke programspesifikke rangeringspoeng i undervisningsopptaket. Når den utvidede studierettperioden er over, må fakultetet sette studentstatus FULLFØRT.

14. Må studenten ha aktiv studierett for å bli gradfanget?

Studenten trenger ikke å fortsatt ha aktiv studierett på programmet for å kunne få grad fra programmet. Man kan tenke seg studenter som fikk inndratt studieretten pga. for lav progresjon, og som i sakte fart tar enkeltemner, og på den måten til slutt dekker alle kravene til grad fra programmet studenten en gang hadde opptak til, og kan oppnå grad. Det betyr at man kan gå gjennom også inaktive studenter, og så kontakte dem man ser vil kvalifisere til grad eller man kan legge opp til at slike studenter selv tar kontakt. I noen tilfeller er programmet nedlagt, og da kan det bli en vurdering om det er for lenge siden programmet var aktivt. I andre tilfeller er det formalisert sluttdato for gradsoppnåelser, og da er det for sent.

 
 
Publisert 9. sep. 2021 07:08 - Sist endret 22. sep. 2023 10:13