English version of this page

MED-nytt, nr 8 – 2023

Les om hvorfor god finansiering av grunnforskning er viktig. Folkehelsens hjerteforskningspris og demensforskningspris til forskerne Dan Atar og Evandro Fei Fang. Få hjelp til å rektrutere eller bli en MSCA postdoktor.

MED-nytt.

Leder: Grunnforskningen må styrkesHanne Harbo

Dekan Hanne Harbo har skrevet kronikk sammen med Ole Petter Ottersen. De ønsker å få frem hvor viktig grunnforskningen er som for eksempel forberedelse til kommende pandemier og vil at dette tas med i betrakningen når finansiering av forskning diskuteres. 

Les også om frist for innspill til veikart for forskningsinfrastruktur, møte om samarbeid og lokaler i Livsvitenskapsbygget. Og sist men ikke minst: Les og hold deg oppdatert ved å følge med på nytt fra ledelsen. Kom med innspill til saker du vil høre mer om og tips oss om interessante saker fra ditt miljø.

Les hele lederartikkelen.

Nasjonalforeningens forskningspriser
til våre forskere ved Klinmed

H.M. Kong Harald delte ut Nasjonalforeningen for folkehelsens hjerteforskningspris og demensforskningspris til forskerne Dan Atar og Evandro Fei Fang, tirsdag 18. februar. Dekanatet gratulerer vinnerne med de prestisjefulle tildelingene.

Les mer: Vinnere av Nasjonalforeningens forskningspriser hedret av kongen 

Får Marie Curie-Actions postdoktorAleksandra Eriksen Ishamstilling 

Aleksandra Eriksen Isham er tildelt en toårig postdoktorstilling gjennom EUs program Marie Sklodowska Curie-Actions (MSCA) Postdoctoral Fellowships. Hun skal forske på sårbarhetsfaktorer for utvikling av Borderline personlighetsforstyrrelse (BPD) ved NSSF. Les hele saken på instituttets nettside.

Få hjelp til å bli en MSCA postdoktor

Meld deg på todagers søknadsskrivekurs: Marie Skłodowska-Curie Actions MSCA Postdoktorstipend - 2023 Masterclass 13. - 14 juni. Kvalifiserte søkere til MSCA Postdoctoral Fellowship (MSCA PF) inviteres til å delta på stipendsøknadskurset som er skreddersydd for MSCA Postdoctoral Fellowship-utlysningen. I tillegg inkluderer programmet inspirerende attester og råd fra vellykkede søkere og veiledere. Kontakt fakultetets Enhet for eksternfinansiering (EEF) for mer informasjon eller les mer her: Marie Skłodowska-Curie Actions postdoctoral fellowships

Gruppeledere og forskere som ønsker å være vertskap for en MSCA Postdoctoral fellow kan melde seg på webinar med Enhet for eksternfinansiering (EEF) 25. april.

Såkornsmidler til innovative forskere 

Gratulerer til 16 forskingsgrupper ved UiO som såkornsmidler til 16 forskerehar fått såkornsmidler! Åtte av gruppene ledes av våre forskere: Ahmad Ali Ahmad (NCMM), Audun Kvalvaag (CanCell), Emilie Steinbakk Ulriksen (Klinmed), Gerard Boix Lemonche (Klinmed), Henrik Holmstrøm (Klinmed), Nicolina Sekulic (NCMM), Peter Fedorcsak (Klinmed) og Ranveig Braathen (Klinmed). Forskerene skal bruke midlene til å videreutvikle egne innovasjonsideer med mål om at forskningen skal bli tatt i bruk. Alle som søkte om såkornsmidler, får nå tilbud om oppfølging frå Veksthuset. Les hele saken fra Veksthuset for verdiskapning.

StudierAnsatte UiO Campus sør

Medisinstudentene på modul 4 våren 2023 inviteres på gratis og uforpliktende studietur til UiO Campus sør. Her skal de besøke sykehuset, treffe kommende undervisere og kollegaer, sjekke ut samskipnadens fasiliteter og blir bedre kjent i Kristiansand. Les mer.

Informasjon til ansatte

  • Er du postdoktor ved fakultetet og vil lære mer om forskningsledelse? I så fall kan du melde deg på Postdoktorprogrammets kurs 7.-8. juni. Det er fortsatt ledige plasser. Kurset blir denne gangen gjennomført uten modul om veiledning. Se mer informasjon om postdoktorprogrammet og kursene. Vi tar opp aktuelle søkere fortløpende, så legg inn din søknad så raskt som mulig."

  • Gravearbeid vil sperre gangveier til Domus Medica. Sykehusbygg påbegynner forberedende arbeider til bygging av nytt rikshospital nå. Det er opprettet en nettside hvor man kan følge med på oppdateringer om arbeidet og konsekvenser for dette. Les mer og følg med her.

  • Postkasse for gode innspill til ledelsen ved MED: Har du en god idé? Eller innspill det kan være nyttig for fakultetsledelsen å få høre om? Svar på nettskjemaet og send inn dine innspill og ideer. Postkassen er et prøveprosjekt frem til sommeren 2023. Alle innspillene vil bli lest. Følg med i MED-nytt for oppdateringer. 

  • SUSTAINIT: Eivind Engebretsen Blog: Strategy Seminar: Bridging Disciplinary. Boundaries for a Sustainable Future.

  • IMB: Ønsker du kostholdsveiledning under graviditeten? Eller kjenner du noen som er gravid i 1. trimester og som planlegger å føde på Ullevål sykehus som gjør det? – Vi søker deltakere til en studie der vi skal fokusere på Helsedirektoratets kostanbefalinger for gravide, i tillegg til at vi ønsker å teste helseeffekten av å spise økologiske matvarer, sier PhD-student ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Kristin Stenger Rosnes.

  • IMB: Lukter du på armhulene dine? Hvordan oppfatter vi våre egne og andres kroppslukter? Bruk 10 minutter på å hjelpe forskere ved IMB. Studien ledes av professor Uta Sailer.

  • IMB: Delta i Omega-3PT studien
    Vil du være med i en studie for å teste hvordan inntak av omega-3 påvirker dine fettstoffnivåer? Prosjektleder er professor Stine M. Ulven.

  • Svindelforsøk på e-post. Det blir stadig registrert forsøk på e-postsvindel rettet mot UiO-brukere. Svindelmeldingen nå nylig inneholdt en lenke som gikk til en nettside som gir seg ut for å være UiOs webmail (OWA). Det ble varslet om at passordet utløper. IT-sikkerhetsgruppa på UiO (UIO-CERT) anbefaler at e-posten slettes. Om du blir henvist til en nettside som krever innlogging, forsikre deg alltid om at siden er en legitim UiO-side. Ved minste tvil, avbryt innloggingen og kontakt din lokale IT-ansvarlige eller UiO-CERT. Les mer om hvor det er trygt å oppgi passord.

Ledelsens møter

Lederforum: Oversikt over vårens møtedatoer.Neste møte er 2, mai. Frist for innmelding av saker 27. april.

Oversikt over Fakultetsstyremøtene. Her finner du agenda og referat. Neste møte: 2. mai.

Møter i Universitetsstyret i 2023. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med. Førstkommende møte er 5. mai.

Frister

  • Se alle viktige frister for søknader om forskningsmidler i Funding opportunities.

  • Prisutlysninger: Følg med i årshjulet for prisutlysninger.

    • The Inter Circle U. Prize (ICUP): Frist: 30. april

    • Prince Mahidol Award: Frist: 31. mai

  • Idéprisen 2023: Det er igjen tid for Inven2s årlige idékonkurranse. Konkurransen er åpen for alle ansatte ved UiO og i Helse Sør-Øst, og hovedpremien er på 250.000 kroner. Premien skal gå til å utvikle ideen mot et produkt eller en tjeneste. Frist: 5. mai 

  • 1. juni er fristen for å søke om støtte fra UiO:Livsvitenskap til internasjonalisering. Vitenskapelig ansatte, postdoktorer og doktorgradsstudenter innen livsvitenskap ved UiO kan søke om støtte for å styrke samarbeidet med internasjonale forskningsmiljø.

  • 1. juni er fristen for å søke UiO:Livsvitenskap om støtte til konferanser og andre arrangement. Studenter og vitenskapelig ansatte ved UiO kan søke om midler til delfinansiering av åpne arrangement som er i tråd med satsingens strategi.

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO:IT og Bibliotek for medisin og realfag.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser.

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

illustrasjon nær døden. Øyne mennesker

Apollon: Professor og prest undersøker nær døden-opplevelser av Trine Nickelsen. Det er ikke drøm eller hallusinasjon. Det er noe annet, noe som fester seg i minnet, har dyp mening og kan endre liv. I en pasientgruppe oppgir 60 prosent å ha hatt en nær døden-opplevelse.

 

lungeskadeKlinmed:  Ikke tegn til alvorlig lungeskade etter korona av Julie Nybakk Kvaal.
Forskere har fulgt de aller første norske pasientene med covid-19 tett gjennom et helt år. De finner ikke tegn til alvorlige lungeskader.

 

SykehusHelsam: Motiverer økt fraværsgebyr flere pasienter til å møte til timer i helsetjenesten? av Mathilde Coraline Aarvold Bakke. Joar Røkke Fystro, stipendiat ved UiO, har kartlagt argumenter for og imot fraværsgebyret i offentlige dokumenter.

 

Erik ArnesenIMB: Denne snacksen er bra for hjertet av Cecilie Bakken Høstmark.

Å spise nøtter og frø ofte kan redusere risikoen for å få hjertesykdom, viser en stor samlestudie. Stipendiat Erik Arnesen ved IMB er førsteforfatter på studien.

 


MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

 

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 20. apr. 2023 10:00 - Sist endret 9. okt. 2023 15:41