Valg av bachelorprogrammer

Vi er i ferd med å velge ny bachelorprogramportefølje ved MN. Instituttene har gitt sine innspill til fakultetet, basert på interne prosesser og dialog instituttene imellom. Forslagene har i løpet av høsten blitt grundig behandlet i studieutvalget, der instituttenes utdanningsledere og studentene er representert. Deretter har instituttledermøtet diskutert saken.

Personportrett

Overordnede føringer

Instituttene har tatt utgangspunkt i eksisterende bachelorprogrammer og vurdert hvilke som skal beholdes og hvilke som bør fases ut eller gjennomgå strukturelle endringer. I tillegg har vi utfordret instituttene til å vurdere etablering av nye tematiske programmer.

Tentative masterprogrammer er tatt med i helhetsvurderingen for å synliggjøre sammenhengen mellom nivåene. Overordnet er vi nå innstilt på at bachelorporteføljen i stor grad skal videreføres, og at eksisterende programmer utvikles som brede, robuste grunnlag for flere masterløp. Fleksibiliteten mellom programmene må imidlertid økes, slik at studentene lettere kan bevege seg mellom de ulike studieprogrammene og ikke låses fast på et tidlig stadium i studieløpet.

Vi ønsker altså at hvert bachelorprogram skal danne grunnlag for flere masterprogrammer, og at hvert masterprogram skal ta opp studenter med ulik fagbakgrunn. Dette vil danne et godt grunnlag for tverrfaglighet, ved at studenter med ulik fagbakgrunn jobber sammen om felles problemstillinger. En slik modell vil imøtekomme flere av forslagene som fremmes i SAB-rapporten for å øke utdanningskvaliteten, forbedre gjennomstrømming og redusere frafall. Vi er klar over at modellen vil kreve en del tilpasninger, blant annet økt bruk av «heisemner» og emnekloning. Dette vil fakultetet tilrettelegge for.

Les SAB-rapporten (pdf)

Strukturelle endringer

I skrivende stund ser det ut til å bli noen strukturelle endringer, men prosessen er ikke ferdig. Det er særlig studieprogrammene innen biovitenskap og kjemi som må avklares. Det er imidlertid stor sannsynlighet for at Fysikk, astronomi og meteorologi (FAM) videreføres, mens det foreligger forslag om å endre Elektronikk og datateknologi (ELDAT) til et nytt studieprogram i Elektronikk, Informatikk og Teknologi (ELITE) som inkluderer fagområdene nanoelektronikk og digital signalbehandling - overført fra Informatikk: nanoelektronikk og robotikk (I:NOR).

Dagens I:NOR utvikles til et nytt studieprogram – Informatikk: Robotikk og innebygde systemer. Informatikk: Design, bruk, interaksjon og Informatikk: Programmering og nettverk vil trolig videreføres, mens Informatikk: Språk og kommunikasjon endres til Informatikk: Språkteknologi. IFI ønsker i tillegg å etablere et nytt bachelorprogram i IKT, ledelse og økonomi, i samarbeid med BI. Matematisk institutt vil videreføre sine studieprogrammene Matematikk, informatikk og teknologi (MIT) og Matematikk og Økonomi (MAEC), mens Institutt for geofag vil videreføre studieprogrammet Geofag og naturressurser under navnet Geofag. Ingen av instituttene ønsker å etablere nye tematiske studieprogrammer på bachelornivå, men det ligger en mulighet i å utvikle  masterporteføljen til en blanding av disiplinære/spissede og tematiske/tverrfaglige studieprogrammer.

På masternivå har vi et stort markedsføringspotensiale og mulighet for å synliggjøre arbeidslivsrelevans av hele studieløpet – et handlingsrom vi vil sørge for å utnytte.

Programutviklingen videre

I perioden fram mot april 2015 skal bachelorprogrammene fylles med overordnet innhold i form av læringsmål. I denne delen av prosessen skal Masterprogrammet i farmasi også inkluderes, og vi må ivareta Lektorprogrammet i realfag (LeP) som går på tvers av studieprogrammene våre. Sentralt i denne delen av programutviklingen er de vedtatte MN-kvalitetene som skal kjennetegne alle våre utdanninger: Dybdekompetanse skal danne grunnlag for tilegnelse av breddekompetanse i et utdanningsløp som også integrerer sentral profesjonell (generisk) kompetanse og foregår i et fremragende læringsmiljø.

Den nylig publiserte Kandidatundersøkelsen viser at MN i for liten grad sender studentene utenlands i løpet av studiet. Internasjonalisering er et godt grunnlag for å bygge generisk kompetanse, og studieplanrevisjonen gir oss nye muligheter også her! Utdanningen ved MN skal bringe studentene i nær kontakt med forskningen, og fakultetet har gjort et bevisst valg om at beregningsperspektivet ved satsingen CSE skal videreutvikles i de matematisk orienterte utdanningene og etableres som en kvalitet i de øvrige utdanningene. Vi er godt i gang med dette arbeidet!

Les mer om MN-kvalitetene

Les mer om kandidatundersøkelsen 2014

Les mer om CSE

Beslutning

Fakultetet vil i dekanat før jul ta stilling til den forslåtte bachelorporteføljen og prinsippene knyttet til programstrukturen. Det hele avgjøres i fakultetsstyret 23. mars neste år, før ny bachelorportefølje med læringsmålbeskrivelser sendes til sentraladministrasjonen ved UiO innen 1. april.

Jeg ønsker alle lykke til med utviklingen av bachelorprogrammene ved fakultetet!

Av Solveig Kristensen
Publisert 28. nov. 2014 08:52 - Sist endret 21. feb. 2023 14:54