Spørsmålselementer - når bør og skal disse brukes?

Nettskjema tilbyr en rekke spørsmålselementer, men når skal man bruke hvilke? Denne artikkelen gir et innsyn i hvordan du utformer effektive skjema som gir deg svar på det du lurer på.

Tekstsvar – gi respondentene en stemme

Bildet kan inneholde: rektangel, parallell, gjøre, sirkel.
Trykk på bildet for å gjøre det større

Spørsmål der respondenten kan svare med sine egne ord i et åpent tekstfelt, heter i Nettskjema «tekstsvar». Her gir du respondenten muligheten til å svare med fritekst.

Denne spørsmålstypen brukes når du er interessert i å høre om de individuelle respondentenes meninger og erfaringer.

Å skrive et godt tekstsvar-spørsmål er vanskelig, da du må tenke på at du må formulere spørsmålet slik at du får respondenten til å svare med nyttig informasjon, men samtidig gi de friheten til å svare som de ønsker.

Maks lengde for et tekstsvar er 3800 tegn.

Radioknapp – kun ett valg

Bildet kan inneholde: azure, rektangel, gjøre, elektrisk blå, skjermdump.
Trykk på bildet for å gjøre det større

Radioknapper gir respondentene muligheten til å velge ett alternativ blant flere.

Denne spørsmålstypen brukes når kun ett alternativ skal velges i en kortere liste med gjensidig utelukkende kategorier. Det bør ikke overstige 5 alternativer, da kan man heller bruke en nedtrekkliste. Radioknappene bør alltid bli brukt ved Ja/Nei spørsmål.

Avkrysning – flere valg

Bildet kan inneholde: rektangel, gjøre, elektrisk blå, parallell, logo.
Trykk på bildet for å gjøre det større

Avkrysning lar respondentene velge flere alternativer.

Bruk denne spørsmålstypen når du vil at respondentene skal velge mer enn ett svaralternativ for det samme spørsmålet.

Når du bruker denne spørsmålstypen, har du mulighet til å sette en grense på maks antall alternativer som kan velges, eller hvor mange som må velges for at svaret skal godkjennes.

Matrise - radioknapp og avkrysning

Bildet kan inneholde: gjøre, rektangel, elektrisk blå, merke, antall.
Trykk på bildet for å gjøre det større

Matrise brukes når respondenten skal svare på flere spørsmål med samme alternativer.

Bruk denne spørsmålstypen når du vil at respondentene skal rangere, eller svare på flere spørsmål som har like alternativer.

Når du lager matrisen, bør du tenke på hvilken skjermstørrelse respondentene vil svare på. Store matriser ser bra ut på store skjermer, men kan resultere i at de må scrolle til høyre for å se alle kolonnevalgene.

Lineær skala

Bildet kan inneholde: rektangel, skråningen, parallell, gjøre, antall.
Trykk på bildet for å gjøre det større

Lineær skala lar respondentene vurdere på en numerisk skala ved å dra en glidebryter eller skrive inn verdien i boksen under.

Denne kan brukes når du vil at respondenten skal velge en verdi f.eks. på en skala fra lav til høy.  Ofte brukt med poeng, penger, prosent etc. hvor man kan velge mellom ulike alternativer indikert visuelt på en horisontal eller vertikal linje.

Dette gir deg informasjon om hvor viktige alternativene er for respondenten.

EQ-5D

Slideren i Nettskjema er godkjent som VAS-skala av EQ-Group - EuroQol Research Foundation. Se eksempelskjema for et skjema med dette i Nettskjema.

Nedtrekkliste

Bildet kan inneholde: sirkel, begivenhet, gjøre, elektrisk blå, mønster.
Trykk på bildet for å gjøre det større

Nedtrekkliste lar respondentene velg ett svar fra en liste hvor du har lagt inn de alternativene som kan velges.

Bruk denne spørsmålstypen når du vil at respondenten skal svare på spørsmålet med ett av de forhåndsinnlagte alternativene. Denne brukes helst når det er flere enn 5 alternativer som skal velges.

Dato

Bildet kan inneholde: sirkel, begivenhet, gjøre, elektrisk blå, mønster.
Trykk på bildet for å gjøre det større

Dato lar respondentene velge dato eller tidspunkt fra en kalender eller en klokke.

Bruk denne spørsmålstypen når du vil ha spesifikke data om klokkeslett og dato.

Tall

Bildet kan inneholde: rektangel, skråningen, gjøre, parallell, logo.
Trykk på bildet for å gjøre det større

Tall lar respondenten svare med kun tall i innskrivningsfeltet.

Bruk denne spørsmålstypen når du ønsker kun tall som svar på spørsmål, ofte brukt i forbindelse med matteoppgaver.

Søk i veiledningene
Kontakt brukerstøtte:

Ring oss

Vi har åpent mellom 08:30 og 17:00 på hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 på lørdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din forespørsel via e-post til: it-support@uio.no.

Gå til e-post

Book et videomøte over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videomøte

Chat med oss

Vår chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 på hverdager.

Åpne chat
Av Iselin Tomsdatter Ellingsen
Publisert 17. aug. 2021 13:31 - Sist endret 16. mars 2023 13:24