Digital undervisning og eksamen under koronautbruddet

Denne siden er opprettet for å redusere antall eposter.  Det jobbes hardt over hele linja med å få til en god overgang til digital undervisning og det kommer stadig ny informasjon.  Vi forsøker å ha denne siden så oppdatert som mulig med de viktigste beslutningene, anbefalingene, og verktøyene. 

Generelt

UiOs informasjon om koronasituasjonen  norskEnglish

Informasjon om koronaviruset til studenter ved MN

PhD: Digital disputas

Studentsamtykke

VIKTIG: Opptak av undervisning der studenter deltar i Zoom kan ikke publiseres. Ikke engang en intern publisering i Canvas.

Rett etter nedstengningen ble det gitt beskjed om at deltagelse med lyd/bilde var å regne som et samtykke. Dette er nå dementert, og det er viktig å skille opptak av undervisning tydelig fra studentenes deltagelse.

Semestersider oppdateres

Alle emneansvarlige oppdaterer sine semestersider med filer og info om hvordan de planlegger undervisningen framover. Gi beskjed til studieadm@fys.uio.no når det er på plass, så vi kan ha en samlet oversikt til de som spør.

Diverse 

Ny Facebook gruppe:   Digital dugnad i høyere utdanning 

"Denne gruppa er tenkt som en ressurs for alle som underviser i høyere utdanning, slik at man kan dele tips, råd og bruksanvisninger for å overføre fysisk undervisning og veiledning til digitale plattformer."

Spar på nettet

Vi ønsker at undervisningen skal være så god som mulig, men husk at  synkronundervisning bruker mer enn utlegg av opptak og strømming.  Velg med omhu og spre bruken av nettet utover døgnet om mulig.

Forelesningsfilene kan bli store og da kan det være lurt å bruke f.eks. Handbrake til å komprimere før man legger ut.  Det finnes på alle plattformer og er gratis. Det finnes også i uio sin programkiosk.

Verktøy for å lage asynkrone forelesninger 

Løsninger for digital forelesning med video

Eksamen

Vi henviser til MN-Resursside for informasjon om avvikling av eksamen.

Legg spesielt merke til rådene for ivaretakelse av studenter under digital muntlig eksamen og digital mastereksamen.

Praktiske råd for muntlig eksamen i zoom

Helge Balk har skrevet en oppsummering med praktiske råd som kan være nyttige for muntlig eksamen som gjennomføres i zoom.

Zoom

Zoom er UiO's foretrukne tjeneste for videomøter og webinarer (direktesendinger). Zoom fungerer på tvers av operatørsystemer og nettlesere.

Her er UiOs startside for installasjon og bruk.  

Anbefalte videoer

Grunnleggende prinsipper ,

Muntlig eksamen

Aktivitetrer

Veiledning

Canvas scheduler

Canvas sceduler kan være nyttig hvis man har mange studenter som skal inn en etter en, enten for veiledning, men også for muntlig eksamen. Les om scheduler her.

 

Forslag til Webkamera

Mobiltelefon som webkamera

Mobiltelefon har kamera. 

a) Det aller enkleste er å logge inn mobilen som egen møtedeltaker i tillegg til den pc-en man sitter på.  Mute mobilens mikrofon og skru ned lyden på mobilens høytaler.  Be alle møtedeltakere om å dobbeltklikke på vinduet som viser mobilens kamera. Da låses mobilens bilde opp i storformat på samme måte som ved skjermdeling.

b) Hvis mobilen er en iPhone så har zoom mulighet til å dele den direkte som egen skjerm via Airplay.  Ulempen er at man da ser alle elementer på mobilens skjerm og ikke bare det kameraet ser. Usb-kabel og Sidecar er andre muligheter. 

c) Speiling / Mirroring: Det finnes mange programmer som gjør at man kan speile mobilen til pc'ens skjerm, som man så deler i zoom. Sjekk feks  ApowerMirror Screenmirror,  og Screencast.  Noen støtter direktekobling via usb, mens andre jobber via ditt lokale nettverk. Direktekobling er ofte det beste.  

 

Til møter fungerer alle webkamera som er på markedet i dag bra nok, selv de som koster 200-300 kr (f.eks. Logitech C270). Til bruk i undervisning anbefales litt bedre kvalitet. Mange laptoper har gode kamera, men noen ganger ønskes også en annen vinkel enn man enkelt kan oppnå med laptopens integrerte kamera.

Her er noen kameraer vi anbefaler:

  • Logitech C922x Pro
  • Logitech C920
  • Microsoft Lifecam Studio

Disse koster ca. 1000 kr, fungerer godt i de fleste lysforhold og de har god støykansellering på mikrofonen.  De er fullstendig plug-and-play (ingen ekstra driverinstallasjon nødvendig hverken i macOS eller Windows10 og 7). 

Håndskrift 

Dette er nyttig både når man skal lage forelesning og når man kjører digital muntlig eksamen. 

Håndskrift med Mac og iPad

Ved hjelp av Airplay, sidecar eller direkte kobling kan man dele skjermbildet fra iPad og f.eks. bruke den til håndskrift.  En annen mulighet er å bruke iPad som ekstern skjerm og tegnebrett til Macen ved hjelp av Sidecar. (Sidecar krever macOS Catalina og iPadOS 13)

 
Håndskrift med Windows og android
Vi koblet et Samsung Android nettbrett type Tab S6 med USB kabel til en win7 pc og testet appene ApowerMirror Screenmirror og Screencast. Da kom nettbrettet opp med eget vidu på PC'en og kunne deles i zoom.   

 

Håndskrift med Tegnebrett 

Et digitalt tegnebrett er laget for å kobles til en PC. Med zoom kan man dele tegnebrettet. 

Brukerne våre bruker hovedsaklig ulike Wacom Intuos-tegnebrett (både Pro og ikke), men vi har også noen gruppelærere på Wacom One, og et mindre antall forelesere på Wacom CIntiq Pro (med innebygd skjerm). I alle tilfeller er det uansett snakk om tegnebrett fra Wacom.

Håndskrift med reMarkable 

reMarkable er en spesiel type brett laget spesielt for å gi følelsen av å skrive på ekte papir.  En av våre ansatte har testet dette mot Zoom, beskrevet her   

 

Vanlig blyant og papir

Videoen Muntlig eksamen viser hvordan man kan få et godt resultat med et løst lite webkamera eller en mobil kombinert med papir og blyant. Se videoen fra tid 08:57

Det kan være lurt å finne en måte å feste mobilen på slik at den står støtt og viser det man ønsker.  Bruk fantasien.  Selv testet vi en symaskin påmontert en pinne hvor telefonen ble strappet fast slik at den viste arket vi tegnet på.  

 

Skriv på glass

Om man har et stykke glass, et løst vindu eller noe så kan man bruke det som «whiteboard» og filme fra motsatt side via et speil.  Da vil tilhørererne se både foreleser og det som skrives uten at skriften blir speilvendt. Alternativ til speilet så finnes det programmer som kan spelvende filmen. Det finnes også ferdige tekniske løsninger som speilvender skriften digitalt. Se Learning Glass, og Youtube film.

 

reMarkable

Dette ble testet for å skrive på reMarkable live i et vindu som ble delt på Zoom på PC:

- Man må ha lastet ned Remarkable Dekstop app til PC (finnes også for Mac):

https://support.remarkable.com/hc/en-us/articles/360002665378-Desktop-app

- Gå inn i et notat i Remarkable (vi brukte programvareversjon 2.0.2.0 som er siste versjon pr idag). I nederste venstre hjørne gå inn på et symbol med en åpen firkant med pil opp inni og start LiveView (Beta)

https://support.remarkable.com/hc/en-us/articles/360002674478-LiveView

- I Desktop App får man spørsmål om "Accept LiveView Request?"

- Etter å ha akseptert innbydelsen kommer notatet opp på PC-skjermen.

Man kan skrive på tablet-en og det kommer med en liten forsinkelse på skjermen

- Vinduet for Desktop App kan så deles i Zoom

LiveView er en beta-versjon og min erfaring er at det kan fungere veldig bra, andre ganger mangler det respons, uten at jeg vet hvorfor. Jeg har ikke selv hatt behov for å prøve det ut i undervisning så jeg har ikke testet det mer enn noen få ganger.

 

 

 

Emneord: Digital, undervisning Av Balk
Publisert 13. mars 2020 15:31 - Sist endret 18. nov. 2020 15:08