Mastereksamen

Fra 1.april 2014 tok lærestedene som tilbyr masterstudier i MNT-fag i bruk en felles karakterbeskrivelse for masteroppgaver. MN-fakultetet innførte samtidig en felles rutine for vurdering av masteroppgaver og mastereksamen.

For deg som er veileder

  • Som hovedveileder har du ansvar for å finne ekstern sensor til mastereksamenen, og koordinere tidspunkt for eksamen med studenten,  ekstern sensor, intern sensor og eventuelle medveiledere. 
  • Informasjon om eksamen må meldes inn her:

For veiledere ved Fysisk institutt

For veiledere ved IFI 

  • Eksternsensor skal normalt delta på Zoom hvis det kreves flyreise for å delta fysisk. Det må søkes om unntak ved at et enkelt nettskjema sendes til ledergruppa. (Lenke kommer her)

  • Merk at ekstern sensor ikke kan ha vært ansatt ved UiO de to siste årene. Hvis en av veilederne er ekstern eller har en II'er stilling ved UiO kan ekstern sensor ikke være fra veilederens arbeidssted.
  • Studieadministrasjonen gir beskjed til hovedveileder/intern medveileder om hvem som skal være internsensor for kandidaten ved hovedinnlevering i mai. Dersom du er veileder for en kandidat som leverer i et semester før innleveringsfristen så ta kontakt med studieadministrasjonen så studenten kommer med på riktig liste. 
  • Hovedveileder eller intern veileder har ansvaret for å finne et tidspunkt som passer for både intern og ekstern sensor, medveileder(e) hvis aktuelt, og kandidaten. 
  • Hovedveileder eller intern veileder må senest 2 uker før innleveringsfrist sende informasjon om tidspunkt for eksamen og forslag til ekstern via et nettskjema: https://nettskjema.no/a/mastereksamen-v22 . 
  • Avsluttende presentasjon og eksaminasjon skal  gjennomføres 3 - 6 uker etter innlevering av oppgaven. Unntak: oppgaver som leveres etter 10.juni.
  • Hvis du er veileder for en student på MENT-programmet så er det studieadministrasjonen ved Kjemisk institutt som har det administrative ansvaret for eksamenen. Kjemisk institutt får beskjed om hvem som skal være internsensor fra Fysisk institutt, 

 

For deg som er internsensor

  • Internsensor har tre roller
    • Inspektør: Internsensor skal etter beste evne tilse at det ikke utvikler seg en karakterukultur på instituttet. Dette innebærer også riktig bruk av hele karakterskalaen.

    • Likner Moderator på en disputas: Internsensor fungere som moderator under eksamen og styre det som skjer. 

    • Likner 2,3-Opponent på en disputas: Internsensor delta i vurderingen av oppgaven, men det er eksternsensor som er eksperten og det kreves ikke at internsensor skal ha en dyp innsikt i faget.  Internsensor veilede eksternsensor i hva som skal gjøres og hvordan, og hen kan også stille spøsmål til kandidaten under eksamineringen.

  • Utdanningsleder og studieadministrasjonen fordeler masteroppgavene på internsensorene. Veilederne får beskjed om hvem som er tiltenkt å være internsensor for studentene deres, og har ansvaret for å koordinere tid for eksamenen med alle parter,
  • Veilederne skal melde inn eksamensdato til studieadministrasjonen. Så snart dette er på plass sender vi ut nødvendige skjemaer og protokoller, i tillegg til selve oppgaven så snart den er levert.
  • Det er internsensor som er ansvarlig for å kontakte ekstern sensor og få avklart om masteroppgaven svarer til en bestått karakter minst fire arbeidsdager før eksamen. 
  • På eksamensdagen er det du som internsensor som skal presentere kandidaten når presentasjonen begynner. Forslag til tekst finner du her..
  • Hvis du skal være internsensor for en student på MENT-programmet så er det studieadministrasjonen ved Kjemisk institutt som har det administrative ansvaret for eksamenen. Kjemisk institutt får beskjed om hvem som skal være internsensor fra Fysisk institutt. 

Gjennomføring av eksamen

  • Sensorene og veileder(e) får tilsendt eksamensprotokoll og vurderingsskjema med veiledning.
  • Senest fire arbeidsdager før avsluttende eksamen må den interne sensoren kontakte ekstern sensor for å avklare om oppgaven vurderes til bestått. Dersom oppgaven ikke vurderes som bestått må studieadministrasjonen ved Fysisk institutt kontaktes umiddelbart. 

Eksamensdagen

Etter innlevering av masteroppgaven avsluttes masterstudiet med en avsluttende presentasjon og eksaminasjon. Karakteren bestemmes av en eksamenskommisjon bestående av ekstern og intern sensor med input fra veileder(e)). Ekstern sensor, intern sensor og veileder(e) bringer med seg ferdigutfylte sensur-/veiledervurderingsskjema.

1. Formøte

Sensorene og veileder(e) møtes. Veileder(e) har med ferdig utfylt vurderingsskjema for veileder og skal opplyse sensorene om arbeidsform, arbeidsinnsats og selvstendighet under arbeidet med masteroppgaven. Formøtet varer normalt ca. 30-45  minutter.

2. Presentasjon

Studenten skal holde en presentasjon der det gis en oversikt over masteroppgaven. Presentasjonen skal vare rundt 30 minutter og er åpen for alle.

3. Eksaminasjon

Sensorene eksaminerer studenten med utgangspunkt i masteroppgaven. Veileder(e) skal være til stede. Denne delen varer normalt i 60 - 90 minutter.

4. Avsluttende møte

Umiddelbart etter eksaminasjonen forlater alle unntatt sensorene og veileder(e) rommet. Sensorer og veileder(e) diskuterer og oppsummerer kandidatens presentasjon og eksaminasjon. Veileder(e) forlater rommet før karakter diskuteres.

5. Sensurmøte

Sensorene har med ferdig utfylte vurderingsskjemaer. Sensorene fastsetter karakter på den skriftlige arbeidet og den totale karakteren på studentens arbeid. (Det er totalkarakteren som fremkommer på studentens vitnemål.)

6. Kunngjøring av sensur

Etter at sensorene har blitt enige om den totale karakteren kalles student og veileder(e) inn igjen. En av sensorene gir en kort muntlig begrunnelse for de to karakterene (normalt er det den eksterne sensoren som gjør dette).

Avsluttende møte, sensurmøtet og kunngjøring av sensur vil normalt vare ca. 20 - 30 minutter.

7. Om sensur og klage

Det settes en karakter på det skriftlige arbeidet og en total karakter. Kandidaten har kun rett til å klage på den skriftlige karakteren.

 

Etter endt eksamen leverer intern sensor sensurprotokoll til studieadministrasjonen ved Angelina Olsen/Christine Sundtveten.

 

Publisert 24. mai 2015 16:31 - Sist endret 11. sep. 2023 13:01