Fakultetsnytt uke 42

Foreslå dine kandidater til fakultetsstyrevalget!

trefigurer av mennesker, mann med forstørrelsesglass bak.

Valget gjennomføres elektronisk i tidsrommet mellom 21. - 30. november 2023. Foto: Colourbox.


Fakultetsstyrevalg 2023

Før året er omme skal det gjennomføres et fakultetsstyrevalg. Alle studenter og ansatte ved fakultetet bes om å fremme forslag på kandidater blant fire følgende grupper i fakultetsstyret: 

  • Teknisk-administrative ansatte
  • Faste vitenskapelige ansatte
  • Midlertidige vitenskapelige ansatte 
  • Studenter

Kandidatforslag sendes til valgstyrets sekretær Andreas Mobråthen, på e-post andreas.mobrathen@jus.uio.no, senest 06.11.2023.

Gå inn på valgsidene og les om hvordan du kan legge frem dine kandidatforslag og hvilke vilkår som gjelder for å stille til valg


IT-sikkerhet: Sikker oktober

IT-sikkerhet ved UiO setter denne måneden ekstra stort fokus på sikkerhet gjennom kampanjen "Sikker oktober". Her minner de om syv enkle grep du som ansatt kan gjøre for å unngå hacking, tyveri og sosial manipulering:


IT: Delingsguiden

Har du tenkt over hvor og hvordan du lagrer dokumenter og annen informasjon? Trenger du å dele informasjon? På UiO har vi hatt Lagringsguiden en stund, og nå kommer også Delingsguiden

Alle som håndterer data og informasjon er ansvarlig for at den håndteres og behandles riktig. For å hjelpe til med å finne ut hva slags data vi har med å gjøre, har UiO laget en guide for klassifisering av data og informasjon. Den deles inn i fire klasser:

Bildet kan inneholde: rektangel, font, parallell, sirkel, magenta.

Delingsguiden baserer seg på de samme informasjonsklassene som Lagringsguiden, men den beskriver hvordan og hvor du lovlig og trygt kan dele informasjon.

Se oversikten over hva du kan dele på ulike digitale tjenester ved UiO i Delingsguiden.


Åpning av NCHR-konferansen 2023/NCHR Conference 2023

Hvordan påvirker klimaendringer, forurensning og tap av biologisk mangfold menneskerettigheter? Norsk senter for menneskerettigheter (SMR/NCHR) arrangerer åpning av NCHR-konferansen 2023 om planetariske kriser og internasjonale menneskerettigheter

Fire hovedtalere med ulik bakgrunn holder innlegg etterfulgt av en paneldebatt. Arrangementet er gratis og åpent for alle, men krever påmelding av hensyn til plass. Konferansen foregår på engelsk.

Tid og sted: 26. oktober kl. 10:00-12:30 i Domus Bibliotheca. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

How do issues of climate change, pollution and loss of biodiversity affect human rights? The Norwegian Centre for Human Rights (NCHR) invites all interested parties to the opening of the NCHR Conference 2023: Planetary Crises and International Human Rights

Four keynote speakers with varied backgrounds presents their perspectives followed by a discussion. The event is free and open to all, but requires registration due to limited space. The conference is held in English. 

Time and place: October 26th at 10:00 AM - 12:30 PM in Domus Bibliotheca. 

Sprukken asfalt med en grønn plante som vokser frem. Domus Bibliotheca i blått til høyre.
The event will be livestreamed! Photo: andreas160578/Pixabay.

Boklansering: Pandemijuss

Hvordan fungerer sammenhengen mellom inngripende smittevernstiltak og juss? På dette arrangementet presenterer forfatterne den nye boka "Pandemijuss", og blant dem er flere forskere ved fakultetet. Boka gir en oppdatert og kortfattet tilnærming i faglige og rettslige spørsmål etter smittevernloven og beredskapslovgivningen. 

Boka er av interesse for helsepersonell, jurister og alle andre som er opptatt av spørsmål knyttet til smittevern, og rettslige og faglige spørsmål presenteres på en forståelig måte. 

Arrangementet er gratis! Du finner programmet på arrangementssiden.

Tid og sted: 30. oktober kl. 15:00-18:00 i Domus Bibliotheca.

Påmeldingsfrist: 19. oktober.

Bilde av en jordklode med munnbind på med to hender med hansker på under.
Åtte norske eksperter har bidratt til å utforme den nye boka "Pandemijuss". Foto: UiO.

Reaksjoner på statsbudsjettet

I kjølvannet av forslaget til statsbudsjettet som ble lagt frem den 6. oktober, har flere ledere og dekaner ved utdanningsinstitusjoner reagert. Ved Det juridiske fakultet i Oslo er spesielt klarspråkssatsingen utsatt. 

Les kronikkene publisert i Khrono:


Høstkonferanse: Helhetlig beredskaps- og krisearbeid

Partnerforum inviterer til årets høstkonferanse som tar for seg helhetlig tenkning rundt krise- og beredskapsarbeid. Hvordan skal man adressere og løse kriser på en mer koordinert og helhetlig måte til nytte for samfunnet?

Heldagskonferansen er åpen for alle interesserte. Ansatte i partnervirksomhetene og studenter deltar gratis.

Tid og sted: 2. november kl. 09:00-15:30 i Universitetets aula. 


Boklansering: Victimhood, Memory, and Consumerism: Profiting from Pablo

Kriminologene ved Universitetet i Oslo, Katja Franko og David Rodriguez Goyes, inviterer til lansering av boken "Victimhood, Memory, and Consumerism: Profiting from Pablo" på Litteraturhuset! Boken dokumenterer historien om narkotikavolden i Medellin på 1980- og 1990-tallet og tar for seg konsekvensene av den kommersielle utnyttelsen av Medellins voldelige fortid for ofrene og for byen. Den stiller blant annet spørsmål til samfunnsansvaret til skapere og forbrukere av tv-serier som f.eks. "Narcos", og om man bør tenke annerledes rundt filmatisering og kommersialisering av vold i Det globale sør.

Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Tid og sted: 23. oktober kl. 18:00-19:30 i Berner-kjelleren på Litteraturhuset.

Illustrasjon av verdenskartet med rød markering ved ulike steder som bruker navnet Escobar til kommersielt bruk. Tekst: Victimhood, memory, and consumerism: Profiting from Pablo.
Navnet "Escobar" brukes flere steder i verden til kommersielt bruk. Illustrasjon: @Viejozorro.design. 

Nytt om navn: Professor Cecilia Bailliet har fått nytt FN-verv

FNs menneskerettighetsråd har utnevnt professor Cecilia Bailliet ved Universitetet i Oslo til ny Independent Expert on Human Rights and International Solidarity

Bailliet er opprinnelig fra Argentina og vokste opp i USA der hun utdannet seg til å bli jurist. Hun tok doktorgraden sin i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo og er nå professor ved Institutt for offentlig rett. Bailliet er en internasjonalt anerkjent forsker innen menneskerettigheter, folkerett, fred og solidaritet. Hun har skrevet en rekke bøker og artikler, inkludert "Research Handbook on the International Law and Peace" (Edward Elgar, 2019). 

Du kan lese mer om hennes arbeid i denne Apollon-artikkelen.


Arktisk forskning og studier: Utlysning av tilskuddsmidler

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) lyser ut tilskuddsmidler til samarbeid om utvikling av prosjektsøknader innen arktisk forskning og studier mellom høyere utdanningsinstitusjoner og forskningsinstitusjoner i Norge og på Island. Hvert prosjekt kan tildeles inntil 25 000 Euro i tilskudd.

Alle norske og islandske høyere utdanningsinstitusjoner og forskningsorganisasjoner kan søke. Programmet gjelder ikke individuelle søkere. 

Eventuelle søkere må selv registrere sine søknader i søknadsportalen innen tidsfristen 1. desember 2023.

Se ytterligere informasjon under Arktisk forskning og studier på HK-dir sine nettsider.

Mer informasjon om krav til søknad og vedlegg finner du på Rannís' nettsider.

Vær oppmerksom på at det i vedlegg 2 og 3 til søknadene kreves signering av rektor. Det innebærer at eventuelle søkere må ha utkast til vedlegg(ene) utfylt og signert på enhetsnivå innen fredag 24. november kl. 15:00 og sende det/dem til Studieavdelingen ved Kirsti Margrethe Mortensen. Studieavdelingen vil sørge for at søkermiljøene får vedlegg(ene) med rektors signering i retur innen søknadsfristen.


Et annerledes arveoppgjør

Historisk museum inviterer til den nye utstillingen ARV - vår plass i historien!  Gjennom å sammenstille gjenstander fra ulike tider og steder retter utstillingen oppmerksomheten mot noen fellestrekk ved hvordan vi mennesker forholder oss til arven fra fortiden. 

ARV er en fast utstilling på Historisk museum og hadde åpningsdag fredag 13. oktober.

Illustrasjon av kunstgjenstander som puslebrikker med oransje bakgrunn.
Husk at alle studenter og ansatte ved UiO kan besøke utstillingene på Historisk museum gratis! Illustrasjon: Restaureringsatelieret/Mårten Teigen, Kulturhistorisk museum, UiO.

Kommende arrangementer i Domus Bibliotheca

14:00, Domus Bibliotheca
16:15, Helga Engs hus, aud. 2

Disputaser

11:15, Gamle festsal, 1. etg. Domus Academica og via zoom

Rektors blogg


Ledige stillinger

Stilingsutlysningene hentes automatisk fra www.jus.uio.no/om/jobb/index.html hvor du også finner studentstillinger som er lyst ut.

Vitenskapelige stillinger

Ingen ledige stillinger.

Teknisk-administrative stillinger

Ingen ledige stillinger.


Fakultetet i mediene

De fem siste medietreffene om fakultetet fra Retrievers overvåkning av digitale medier.


Dekanvedtak på nett

Se flere dekanvedtak

Publikasjoner


Meld inn saker

Fakultetsnytt publiseres mandager. Saker meldes til fakultetsnytt@jus.uio.no senest torsdag for publisering følgende uke.


Ønsker du å få fakultetsnytt tilsendt, eller avslutte tjenesten?

Ansatte får Fakultetsnytt tilsendt automatisk, tidligere ansatte eller andre som ønsker Fakultetsnytt kan bruke lenkene nedenfor til å starte og stanse tjenesten.

Publisert 16. okt. 2023 08:29 - Sist endret 16. okt. 2023 15:30