Fakultetsnytt uke 6

Har du en jobb-PC eller annet IT-utstyr du skal bytte ut, men som fortsatt er brukbart? Nå kan det doneres til grunnskoler i Ukraina.

Mann skriver på laptop ved vindu.

Gjennom UiO-ordningen kan du bidra til at ukrainske skoleelever får delta i undervisning. Illustrasjonsfoto: Francesco Saggio/UiO.


UiO donerer IT-utstyr til ukrainske skoleelever

Et initiativ ved Det medisinske fakultet er blitt til en ordning som hele UiO kan bruke.

Les mer om ordningen og hvordan du kan donere IT-utstyr i artikkelen på For ansatte-sidene.


Retten i samfunnet: Bruk naturavgift for å motvirke unødig naturtap

En dam i skog under skumring og tåke.
Kan naturavgift være løsningen? Foto: NTB.

Norsk natur bygges ned bit for bit – la oss sette mer pris på naturen, skriver forskerne Mads Greaker, Erling Eide og Endre Stavang.

Blogginnlegget kan du lese på fakultetets sider.

 


Belgisk æresbevisning til professor Freya Baetens

Hjemlandet Belgia gjør nå stor ære på professor Freya Baetens: hun har blitt utnvent til en "Francqui Chair".

Freya Baetens har sin grunnutdanning fra Ghent (2005). Hun har også en LL.M from Columbia (2006), og hun gikk videre med en Ph.D. i Cambridge. Etter en periode som ansatt ved Leiden University, kom hun til til UiO og PluriCourts som professor i 2016. Hun tiltrådte en stilling ved Oxford University i oktober 2022, men hun har beholdt tilknytningen til UiO gjennom bistillinger på prosjekter ved Juridisk fakultet - første ved PluriCourts, og nå ved Institutt for privatrett.


Midtveisevaluering for Charlotte Hafstad

Stipendiat Charlotte Hafstad ved Nordisk institutt for sjørett presenterer sin doktorgradsavhandling "Finansielle transasksjoner og nasjonal sikkerhet: Hvordan balansere hensynet til en åpen økonomi opp mot nasjonale og allierte sikkerhetsinteresser". 

Tid og sted: 6. februar kl. 14:00-15:30 i Lødrups kjeller, Domus Media.


Call for applications for Inter Circle U. Prize

Banner med tekst: Inter Circle U. Prize, Call for applications.
Nominer deg selv eller noen du kjenner! Foto: Circle U. 

Jobber du med et tverrfaglig prosjekt eller kjenner du noen som fortjener heder og ære for sin innsats?

Circle U. har delt ut en utlysning for nominasjon til ICUP (Inter Circle U. Prize) av tre forskere og/eller forskergruppe som utmerker seg i sitt tverrfaglige arbeid.

Prisseremonien finner sted 24. mai 2024 på Université Paris Cité. 

Søknadsfrist: 1. mars.

Mer om nominasjonen kan du lese på Circle U. sine nettsider.


Jobber du med forskerstøtte ved UiO?

International Staff Mobility Office (ISMO) inviterer ansatte som arbeider innen forskerstøtte til webinar om mottak av internasjonale forskere. Her vil rådgivere ved ISMO bistå med  praktiske spørsmål som særlig gjelder forskere og gjesteforskere med kortere eller lengre opphold i Norge og utlandet.

Tid og sted: 29. februar kl. 12:15-13:00 på Zoom.


Oppstart av nytt tverrfaglig valgemne ved IKRS

Kriminalisering er ofte begrunnet med at handlingen medfører skade. Samtidig ser man at visse skadelige handlinger og praksiser ikke blir kriminalisert når de involverer aktører og institusjoner i maktposisjoner.

I valgemnet «Social Harm and Criminalization» vil studentene på IKRS utforske forholdet mellom skade, makt og kriminalisering. Emnet tilbys for både bachelor- og masterstudenter.

Les saken på IKRS' nettsider.

Kollasj av 12 omslag til pensumbøker innenfor kriminologi, filosofi og etikk.
I valgemnet «Social Harm and Criminalization» vil studentene finne tekster både om filosofi og etikk, forteller faglærer Stefano Mazzilli Daechsel. Illustrasjon: Omslag av pensumbøker i KRIM2965/KRIM4965.

Uniforum: Den ødelagte kunstinstallasjonen i Domus Juridica kommer tilbake

Bilde av hærverk begått på en kunstinnstallasjon i et atrium.
Kunstverket til Toril Hasselknippe ble hardt skadet under hærverket som ble begått i Domus Juridica 29. august 2023. Foto: Ola Gamst Sæther/Uniforum.

Uniforum skriver at etter hærverket i Domus Juridica sensommeren 2023, fryktet UiOs kunstforvalter Charlotte Wiik at skadene på kunstinstallasjonen "Queens of the Tear Duct" var uopprettelige. Nå skal kunstverket repareres og plasseres tilbake i atriet.

Les nyheten i Uniforum.

 

 


Første EMD-bulletin i 2024 er publisert

Utgaven inneholder sammendrag av et utvalg sentrale dommer fra Den europeiske menneskerettsdomstolen fra året som har gått.

Les utgaven.


Minner om

Dilemmaer i rettsstaten: Klimakrisen: Kan domstoler redde kloden?

Bildekollasj av bensinstasjon, skogbrann og to personer. Banner: Domus Bibliotheca
Illustrasjonsfoto: UiO. 

Verden over tyr enkeltpersoner og interesseorganisasjoner til domstolene i "klimasaker". Hvordan funker det? Les mer om arrangementet på fakultetets nettsider.

Tid og sted: 6. februar kl. 15:00-16:30, Domus Bibliotheca.

 

Midtveisevaluering for Lucy Furuholmen

Stipendiat Lucy Furuholmen presenterer sitt doktorgradsprosjekt "Det norske statsborgerskapets innhold og betydning etter konstitusjonell og internasjonal rett - En analyse av utvalgte rettigheter" på et seminar 8. februar.

Se kunngjøring for tidspunkt og påmeldingsinformasjon.

Arbeidslivsdagene

5. til 16. februar arrangerer Juristforeningen Arbeidslivsdagene (ALD) for studentene ved fakultetet! Her får de muligheten til å delta på en rekke ulike arrangementer og bedriftspresentasjoner fra ulike private og offentlige organisasjoner og selskaper. ALD har som formål å knytte studenter og arbeidsgivere tettere sammen. Arrangementene holdes på fakultetet og ved eksterne lokaler.

Se hele programmet til ALD på deres nettsider.

Universitetets HMS-pris for 2023

Universitetet i Oslos HMS-pris tildeles årlig en person eller gruppe ved UiO som har gjort en markant innsats for arbeidsmiljøet ved sin enhet eller UiO som helhet.

Fristen for å nominere kandidater til prisen er 15. februar.

Gi innspill til den nye forskningsstrategien

Det juridiske fakultet skal vinteren 2024 vedta en ny forskningsstrategi. Fakultetets ansatte, grunnenheter, fag- og forskergrupper er velkomne til å komme med høringsinnspill fram til 15. februar 2024. 

Gi innspill | Share your feedback

Søknadsfristen for leie av UiOs populære Hvaler-hytter i sommerferien nærmer seg

Dersom du ønsker å bruke hytten i sommerferien, er søknadsfristen 15. februar.

Omtale i Uniforum.


Nytt fra Tullin

Møtes på Trekanten på onsdagene fremover?

Tullin håper at Trekanten fremover skal bli et virkelig samlingssted, der journalister, politikere, næringslivsfolk og andre samfunnsengasjerte kan møtes uformelt. Kanskje litt slik Tostrupkjeller’n en gang var?

Les artikkelen om Onsdagene på Trekanten og få med deg det neste arrangementet "Den gode samtalen" med Martin Kolberg den 7. februar.

Banner med tekst: Onsdag på Trekanten, Et treffsted for politikk, samfunn, næringsliv, kultur og media.
Foto: Tullin.no.

Kommende arrangementer i Domus Bibliotheca

16:15, Domus Bibliotheca
11:00, Domus Bibliotheca

Disputaser

Pr. i dag er det ingen annonserte disputaser


Ledige stillinger

Stilingsutlysningene hentes automatisk fra www.jus.uio.no/om/jobb/index.html hvor du også finner studentstillinger som er lyst ut.

Vitenskapelige stillinger

Ingen ledige stillinger.

Teknisk-administrative stillinger

Ingen ledige stillinger.


Blogg: Retten i samfunnet


Rektors blogg


Fakultetet i mediene

De fem siste medietreffene om fakultetet fra Retrievers overvåkning av digitale medier.

  • Milliardpris på Svalbard-eiendom: - Verdiløs 16. mai 2024 23:06
    Søre Fagerfjord er til salgs for 3,5 milliarder kroner. Prislappen er «helt hinsides», sier han som solgte den forrige Svalbard-eiendommen til ...
  • Studenter i telt truer ingen 16. mai 2024 13:02
    Universitetet er, og bør være, en arena for fri meningsbrytning, svarer Kristin Clemet. - Men det er en trussel mot demokratiet og den akademiske friheten dersom styrerepresentanter lar seg presse til å fatte et vedtak mot egen overbevisning.
  • Israel-boikott splittar akademia 16. mai 2024 00:00
    Jussprofessor Eirik Holmøyvik prøvde å få omgjort vedtaket om Israel-boikott ved Det juridiske fakultetet i Bergen, men vart røysta ned. No har ...
  • KRONIKK: Da arbeidshverdagen ble science fiction 15. mai 2024 11:33
    Jeg vil slå et slag for at også administrativt ansatte bør få lære om KI, både for å få innsikt i hvordan KI påvirker de av UiOs kjerneoppgaver som vi skal støtte,

Dekanvedtak på nett

Se flere dekanvedtak

Publikasjoner


Offentlige høringer

Oversikt over offentlige høringer finner du på regjeringen.no. Fakultetet svarer ikke som institusjon på noen høringer, men gir innspill til UiOs institusjonelle svar om universitetet ønsker det. Enkeltansatte eller grupper av ansatte kan derimot svare på høringer som fagpersoner.


Meld inn saker

Fakultetsnytt publiseres mandager. Saker meldes til fakultetsnytt@jus.uio.no senest torsdag for publisering følgende uke.


Ønsker du å få fakultetsnytt tilsendt, eller avslutte tjenesten?

Ansatte får Fakultetsnytt tilsendt automatisk, tidligere ansatte eller andre som ønsker Fakultetsnytt kan bruke lenkene nedenfor til å starte og stanse tjenesten.

Publisert 1. feb. 2024 15:40 - Sist endret 7. feb. 2024 08:57