English version of this page

MED-nytt, nr 5 – 2024

Ikke glem å jobbe med FRIPRO-søknaden. Kvinnedagen.

MED-nytt.

Dekan Hanne Flinstad HarboLeder: Gratulerer med kvinnedagen!

På fredag er det storstilt feiring av kvinnedagen på MED med viktige tema på dagsordenen.

Velkommen til lunsj og fokus på abort og demokrati i Domus Bibliotheca kl 12: Abortrettigheter under angrep: Demokrati uten retten til å bestemme over egen kropp?

Senter for Global helse inviterer til Domus Bibliotheca kl. 14 for å hylle to ekstraordinære kvinner på arrangementet: Global helse: Hvorfor trenger verden flere som Sigrun og Gro? 
Følg med på stream om du ikke får plass!

Marianne Natvig har skrevet innlegget Hva er overgangsalderen? for oss på Medisinbloggen i anledning kvinnedagen. Et tema som altfor lenge har vært tabubelagt.

Les hele dekanens lederartikkel

Ledelsens spalte

Hvor ble det av FRIPRO?

Forskningsdekan Jan Bjålie redegjør for endringene rundt søknader til FRIPRO-utlysninger. Han oppfordrer alle som tenker på søke om å benytte sjansen til å få hjelp fra fakultetets dyktige forskningsrådgivere nå. Frist 22. april.

Les hele innlegget i Ledelsens spalte

Studier

Kan eksamen bli kortere og bedre?Stefan Schauber

Førsteamanuensis Stefan Schauber jobber med eksamenskvalitet, og mener det må være mulig å utfordre dagens praksis med rundt 100 spørsmål ved eksamener på profesjonsstudiet i medisin.

Les hele saken under forskningsaktuelt fra IMB

Aktuelt om MED

Få hjelp med din FRIPRO-søknadillustrasjon finansiering fra ekstern kilde

Forskningsrådets nye løpende søknadsfrist krever bedre gjennomarbeiding av søknaden før innsending. Du risikerer 2 års karantenetid hvis søknaden ikke holder mål. Fakultetets rådgivere hjelper deg med din FRIPRO-søknad. Meld interesse for støtte så snart som mulig, og send ditt utkast innen 22. april.

Les hele saken på internsidene.

Orienteringer

Ledelsens møter

Lederforum: Oversikt over møtedatoer. Neste møte er tirsdag 19. mars. Saker kan meldes inn og sakspapirer innleveres frem til kl. 12.00 siste torsdag før møtet. Her finner du referat fra forrige møte.

Oversikt over fakultetsstyremøter og IDF-møter i 2024 (PDF) med frister for å melde inn saker. Neste fakultetsstyremøte er 12. mars. Sakskart og protokoller blir oppdatert her.

Møter i Universitetsstyret i 2024. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med. Førstkommende møte er 12. mars. Se også sakskart og referat fra årets første møte 6. februar.

Muligheter og frister

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO IT og Bibliotek for medisin og realfag.

Oversikt: Kommende disputaser.

Aktuelt om forskning

Du kan følge fakultetet på facebook, LinkedIn og Instagram
 

Leende kvinnerMedisinbloggen: Hva er overgangsalderen? av Marianne Natvig. Ingen kommer for å informere oss om overgangsalderen. Ingen helsesykepleier dukker opp på fellesmøtet på jobb og sier at i dag skal alle få vite hva denne tiden rommer. Kanskje er det ikke så farlig? Det er jo ingen sykdom.
 

Lorena Arranz på labenKlinmed: FRIPRO-midler for å forske på tidlige stadier av blodkreft. Lorena Arranz har fått 12 millioner kroner fra NFR for å finne ut mer om hva som skjer tidlig i sykdomsutviklingen ved blodkreftsykdommer.

 

 

illustrasjon zoom-møteHelsam/ forskning.no: Pandemien endret kommunelegens rolle. Stipendiat Silje Rebekka Heltveit-Olsen (UiO) har i forskningsprosjektet CovidNor forsket på pandemiberedskap blant kommuneleger. Hun finner at Covid-19-pandemien avdekket behov for mer formaliserte oppgaver og rolleutøvelse for kommunelegene.

 

IMB: Motstridende teorier om bevissthet kan likevel passe sammen. Professor emeritus Johan Frederik Storm har ledet arbeidet med en artikkel som vekker oppsikt. Målet har vært en ny tilnærming til forståelsen av hvordan bevisstheten vår fungerer.

 

illustrasjon lever og galle - tegningKlinmed: Ny kunnskap om den alvorlige leversykdommen PSC. Det er mye vi ikke vet om leversykdommen PSC. Ny forskning gir oss enda en brikke i det vitenskapelige puslespillet.

 

 

illustrasjon tarmbakterier: pasient med magesmerterMedisinbloggen: Tarmbakterier avslører risiko for alvorlig sykdom av Simen Hyll Hansen. Crohns sykdom og ulcerøs kolitt rammer nesten 40 000 mennesker i Norge. Noen blir så syke at tarmen må opereres bort. Ved å undersøke pasientenes tarmflora kan vi se hvem som er i risikosonen for forverring.

 

Illustrasjon av psykis syk person som sitter ser ned Klinmed: Den skjulte helsekrisen i norske fengsler. Andelen innsatte i norske fengsler med både ruslidelser og psykiske lidelser øker. Dette bekymrer norske forskere. Nå etterlyser de en mer målrettet og helhetlig tilnærming til innsattes helse.

 

 

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her.

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 7. mars 2024 09:25 - Sist endret 8. mars 2024 12:54