Stiller til valg: - Viktig med god dialog på tvers

- For meg er det viktig med et nedenfra-blikk på saker og prosesser som skal behandles på øverste organisasjonsnivå, sier Brita Langeid. Hun er rådgiver ved Institutt for sosiologi opg samfunnsgeografi og stiller som kandidat for  de teknisk- administrativt ansatte  til universitetsstyret. 

Bildet kan inneholde: klær, hår, panne, ansikt, nese.

Trenger tydelighet: Fakulteter og enheter trenger tydelighet, åpne prosesser, noen ganger ressurser og helst en realistisk tidsplan for å settes i stand til å utføre oppgaver på best mulig måte, sier Brita Langeid: Hun stiller som kandidat for teknisk- administrativt ansatte til universitetstyret. (Foto: Privat) 

- Hvorfor stiller du til universitetsstyret?

- Jeg er glad i arbeidsplassen min og har etter flere år på UiO lyst til å bidra mer inn i styrearbeid. Da jeg ble spurt av en kollega om jeg var interessert i å stille, bidro også den tilliten til at jeg takket ja. Prinsipielt tenker jeg også at det er bra for et valg å ha flere kandidater å velge blant, og da må vi ta ansvar ved å stille. 

- For meg er det viktig med et nedenfra-blikk på saker og prosesser som skal behandles på øverste organisasjonsnivå. Avstand fra UiO sentralt til enheter kan til tider føles stor for oss som skal utføre en konkret jobb innen de rammer som bestemmes for oss. Fakulteter og enheter trenger tydelighet, åpne prosesser, noen ganger ressurser og helst en realistisk tidsplan, for å settes i stand til å utføre oppgaver på best mulig måte.

- Det kunne det vært fint med liten avsjekk nedover i organisasjonen innimellom der enheter ble spurt om hva de kunne tenke seg av bistand. Dette er noe jeg som styrerepresentant ville være opptatt av stadig å minne om.

- Hvilke saker vil være viktigst for deg?

- Mitt arbeidsfelt er i hovedsak utdanning og studieadministrasjon. Jeg er heldig som kan jobbe med dyktige kolleger, både teknisk-administrative og vitenskapelig ansatte, som daglig sikrer god drift og utvikling av våre tilbud til studentene. Vi er ambisiøse i våre mål på alle nivåer i organisasjonen, med tanke på å få til det beste innen utdanningskvalitet og å tilby høyst relevante studieporteføljer til enhver tid. Det er inspirerende og krevende, akkurat slik det bør være på en arbeidsplass som UiO.

- UiO har høythengende strategimål innen utdanning, forskning, bærekraft, relevans og UiO som et attraktivt studie-og arbeidssted, og slike mål må forankres godt i hele virksomheten og innen en norsk kontekst med de føringer våre lover og regler gir.

- Flere stortingsmeldinger innen FoU-feltet er under behandling og vil ha direkte påvirkning på det vi driver med. Det er viktig at UiO fortsetter å kjøre gode prosesser internt, for å kunne gi tydelige og velbegrunnede høringssvar. Her er det verdifullt å få med stemmer fra de teknisk-administrativt tilsatte. Vi er avhengige av hverandre, vitenskapelig ansatte, studenter og administrasjonen, for å oppnå de beste resultater.

- Lederskap innen Akademia er spennende og utfordrende. Hva god ledelse er oppfattes på ulike vis gitt hvilken ansattgruppe man tilhører. Det jeg har spesielt sans for er at vi ser en økt bevissthet rundt temaet, og at det er større ledelsessamarbeid i krysspunktet mellom vitenskapelig og administrativt tilsatte. UiO tilbyr lederutdanning innen forskning og utdanning der begge ansattgrupper kan delta. Slik kompetanseheving nyter vi godt av, og det stiller igjen høyere krav til ledelsesutøvelse.

- Jeg er videre opptatt av at ansatte skal settes i stand til å gjøre sin jobb på tilfredsstillende måte. Det krever innsats av leder, kolleger og en bevissthet rundt roller og ansvar i organisasjonen samtidig som stillinger bør være rett dimensjonert.

- Teknisk-administrative ansatte besitter stor faglig kompetanse og er opptatte av å bistå våre vitenskapelige kolleger og studenter på beste måte. Da er det viktig med god dialog på tvers og gjensidig innsikt i våre ulike arbeidsformer.

-  Er det viktig for SV-fakultetet å ha en kandidat - og hvorfor?

- En styrerepresentant skal ivareta hele ansattgruppen man tilhører. Likevel, et styremedlem vil ta med seg spesifikke erfaringer fra eget miljø. Dette ståstedet koblet til en posisjon med reell mulighet for påvirkning innenfra på øverste nivå, tenker jeg kan telle positivt for SV-fakultetet.

- Hvilken retning ønsker du å bidra til at universitetet utvikler seg mot? (Og hva- eventuelt- frykter du?)

- Jeg mener at UiO må fortsette å jobbe for å fortsatt være et universitet med lange tradisjoner som står seg gjennom ulike trender og samfunnsendringer. Jeg har selv utdanning fra UiO, og jeg mener UiO kan bli enda bedre på innsalg til fremtidige studenter av hvorfor det lønner seg med akademisk utdanning.

- Det er viktig å  få  fram tydelige budskap om hva det er UiO kan tilby som ikke andre utdanningsinstitusjoner kan.

- Her kan større tverrfaglig administrativ samarbeid med fordel bidra inn på ulike nivåer ved UiO, f.eks. med økt dialog mellom kommunikasjonsnettverk og studie- og forskningsseksjoner.

- Jeg har stor tiltro til at universitetet vil fortsette med å være et relevant og attraktivt forsknings- og studiested, både i nasjonal og internasjonal kontekst, så jeg frykter vel ikke noe spesifikt.

- Jeg er mer bekymret over at press til å levere godt og raskt med kutt i bevilgninger over flere år ikke gir ansatte de beste arbeidsvilkår. Er man under press koster det ekstra å dyrke frem nye initiativ, og trivsel på arbeidsplassen vil påvirkes.

- Hva slags erfaring har du som gjør det egnet for vervet?

- Jeg har lang fartstid på UiO, som både student og ansatt.

- Mitt arbeid utføres i krysspunktet mellom fakultet og institutt, og jeg har god innsikt i det som foregår av samhandling på tvers av nivåene, og mellom administrasjon, vitenskapelig ansatte og våre studenter.

- Ofte driver jeg med tolkningsarbeid på tvers, der en oversetting innimellom må til for å se hva ulike administrative rutiner vil ha å si for f.eks. utviklingsarbeid av vårt studietilbud. Å forene ulike behov ansatte har og jobbe frem gode samarbeidsflater, ser jeg som nyttig erfaring å ha med seg i et styreverv på UiO.

Publisert 31. mai 2021 10:29 - Sist endret 3. feb. 2022 11:59