Fakultetsnytt uke 51 - Julespesial

Det er siste innspurt for de fleste studenter og ansatte ved fakultetet før alle tar seg en velfortjent juleferie. Se semesterets siste nytt i fakultetsnytt sin julespesial!

Plass, søylebygninger, snødekket, juelgran.

Med ønske om god jul til alle studenter og ansatte! Foto: Silje Naranjo/UiO.


Åpningstider i julen

Fra 18. desember til 1. januar må studenter og ansatte bruke kort og kode for å få tilgang til universitetsbygningene. Husk at ved vareleveringer, bud som skal hente og levere sendinger, og mottak av mat/catering må man møte disse nede ved inngangsdørene.

Les mer om åpningstider i julen.


Slik var 2023 på UiO

Les om alle høydepunktene fra 2023 ved UiO på universitetets nettsider!


Rektoratbloggen: Lange linjer inn i julen

julegran, folkemengde på åpen plass, søylebygning til høyre og i bakgrunn.
Julegrantenningen ved UiO. Foto: Morten Kanne-Hansen.

Universitetsledelsen forteller i et blogginnlegg at julen er en anledning til å reflektere over hva vi har oppnådd på UiO, hvor vi har feilet, hva som er ugjort og hvor vi skal videre. 

Les hele blogginnlegget på Rektoratbloggen.


Gi innspill til den nye forskningsstrategien

Det juridiske fakultet skal vinteren 2024 vedta en ny forskningsstrategi. Fakultetets ansatte, grunnenheter, fag- og forskergrupper er velkomne til å komme med høringsinnspill fram til 15. februar 2024. 

Gi innspill | Share your feedback


Referat fra digitalt allmøte for lærere 15. desember

Studiedekan Marianne Jenum Hotvedt ønsket velkommen til semesterets siste digitale allmøte for lærere den 15. desember. Her ble ulike saker presentert i plenum:

  • Det er blitt gjort enkelte justeringer i timeregnskapsreglementet, bla. er det fremhevet at man kan få særskilt uttelling ved større omlegginger i undervisningsopplegg.
  • Dekan Ragnhild Hennum orienterte lærerne om avviklingen av SFU-ordningen, bruddet med klarspråkavtalen og trekk fra statsbudsjettet for utenlandsstudenter utenfor EU/EØS ved UiO.
  • Studiedekanen gikk igjennom fem orienteringssaker:
    1. Det gjennomføres en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) av eksamensarbeidet, sammendrag av rapporten blir etter hvert tilgjengelig.
    2. Møtet med arbeidslivspanelet.
    3. Læringsmiljøundersøkelsen til CELL.
    4. Nytt kvalitetssikringsverktøy for emnesidene. Studiedekanen gjorde lærerne oppmerksom på at frister for endring i læringsmål, litteratur mv. blir avgjørende ettersom sidene låses for redigering etter utgått frist.
    5. Oppnevnelser av ansvarlige faglærere og studieårsansvarlige for Master i rettsvitenskap.
  •  Studiedekanen orienterte også om status for ulike prosesser i høst:
    • PMR har truffet vedtak om revisjon av læringsmålene på obligatoriske emner til ferdighetsstigen. 
    • Anbefalingene i litteraturrapporten er implementert i instruks og reglement. PMR har startet en diskusjon med sikte på å klargjøre litteraturkategoriene. Det arbeides med en egen nettside for faglærere med veiledning.
    • Læringsmål mv. for vårvalgemnene er fastsatt, samlet sett er det gjort et pedagogisk løft i porteføljen. De nye profilene har allerede over 200 oppmeldte studenter, noe studiedekanen mente er en lovende start.
  • Til vårsemesteret fortsetter tre prosesser videre: 1) ferdighetsarbeidet, 2) evaluering av fritekstmerknader i Lovdata Pro med sikte på beslutning i PMR i mars, 3) en arbeidsgruppe for semiobligatoriske emner på Master i rettsvitenskap.
  • Seksjonssjef i Kommunikasjonsseksjonen, Steinar Hafto Myre, holdt presentasjon om universell utforming (UU) av undervisningsmateriell (du må være innlogget med UiO-bruker for å se presentasjonen). Steinar demonstrerte ulike måter å sikre UU i Microsoft Office-programmene og Panopto.
  • Forskningsdekan Vibeke Blaker Strand informerte om den nye forskningsstrategien, hvor instituttene, forskergrupper, faggrupper og enkeltforskere er velkomne til å komme med høringsinnspill fram til fristen 15. februar 2024.

Avtroppende studiedekan og forskningsdekan benyttet anledningen til å takke for seg og sine samarbeid med kollegaer i løpet av dekanperioden.


Referat fra fakultetsstyremøtet 14. desember

Se sakskartet til møte 4/2023 i fakultetsstyret.

  • V-SAK 3 Budsjett 2024 og langtidsbudsjett 2024-2028: Fakultetsstyret brukte tid på å diskutere budsjettene. Kutt fra departementet skaper noen økonomiske utfordringer og dekanen forklarte at prognosene for budsjettene vil nok justeres etter hvert. Fakultetsstyret vedtok budsjett 2024, men ba om en plan for å balansere ut langtidsbudsjettet og tar sikte på å behandle det på nytt i første ordinære fakultetsstyremøte i 2024. 
  • V-SAK 4 Årsplan 2024-2026:
    • Ved spørsmål om hvordan det går med prosessen om implementering av ny handlingsplan for likestilling og mangfold, svarte dekanen at man ser mer mangfold blant vitenskapelige assistenter og midlertidig vitenskapelige ansatte, men at det tar tid før utviklingen når faste vitenskapelige stillinger. Forskningsdekanen forklarte at fakultetet forsøker aktivt å signalisere arbeidet for mangfold utad, med blant annet en pris for beste masteroppgave som berører tema.
    • Fakultetsstyret vedtok årsplanen med to tillegg:
      • Representant fra JSU etterlyste et punkt som viser til å forbedre studenters skriveferdigheter.
      • Representanter påpekte at man bør initiere en mer strukturert diskusjon om tilbud for etter- og videreutdanning (EVU-tilbud).
  • O-SAK 1 Orienteringer fra ledelsen:
    • Dekanen orienterte om at klarspråkavtalen med Kommunal- og distriktsdepartementet ikke er videreført i statsbudsjettet, men at prosjektet vil fortsette. Dekanen forklarte at fakultetet vil jobbe for å finne en annen innretning som tilbyr støtte.
    • Dekanen orienterte også om at SFU-ordningen avvikles. Dekanen har pratet med HK-dir om hvordan avviklingen vil skje og prøver å jobbe for en så "myk" landing som mulig. De vil også se på om ubrukte midler kan brukes på aktivitet i CELL en tid etter at finansieringen opphører.
    • Studiedekanen orienterte om møtet med arbeidslivspanelet. Her fikk de oppfordring om å fokusere mer KI-utviklingen. Hun forklarte også at de i PMR fikk vedtatt de reviderte læringsmålene.
    • Forskningsdekanen orienterte om den nye forskningsstrategien.
    • Fakultetsdirektøren fortalte at de mottok gode tilbakemeldinger i møtet med Riksrevisjonen, men hvor de fikk beskjed om at fakultetet kunne avslutte prosjekter noe kjappere. 

Møteplanen for våren 2024 ligger ute

Se møteplanen for vår 2024 på For ansatte-sidene. Planen oppdateres videre på nyåret. Du må være innlogget med UiO-bruker for å se møteplanen.


Studiestartprogrammet for vårsemesteret

Den 8. januar tar fakultetet i mot 200 ferske rettsvitenskapstudenter i Den gamle festsal! Under studiestartuka arrangeres det flere sosiale arrangementer som fokuserer på både studielivet, men også veien videre som jurist etter oppnådd mastergrad. Se noen av arrangementene nedenfor:

Se hele programmet for studiestartuka.


Marte Eidsand Kjørven utnevnt til merittert utdanner

Med aktiv studentdeltagelse i forskningsprosjekter og undervisningsoppgaver som tar utgangspunkt i ekte saker og dokumenter innenfor norsk rett, hever Marte Eidsand Kjørven standarden for hvordan man underviser i juridiske fag. 

Les intervjuet med Marte på IFPs nettsider.

En mann og kvinne smiler til kamera, holder en rød rose.
Marte Eidsand Kjørven har aktivt gått inn for å innlemme ferdighetsbasert læring i undervisningen sin ved å ta studenter inn i virkelighetsnære situasjoner og forskning. Her med senterleder i CELL og tidligere utnevnt merittert utdanner, Malcolm Langford. Foto: UiO.

Forskningssak: - Hvem i helvete kommer nå?

I doktoravhandlingen "Hvem i helvete kommer nå?" Kriminalomsorgsarbeid i en ekstraordinær kritisk situasjon ser Knut Mellingsæter Sørensen på kriminalomsorgsfaglige veivalg og arbeidspraksiser i en ekstraordinær kritisk situasjon, nærmere bestemt Fengslingen av Anders Behring Breivik i Ila fengsel.

Du kan lese forskningssaken på fakultetets nettsider.

En fengselsbetjent som åpner opp eller igjen en fengselscelle.
Rettssaken mot Breivik skulle holdes i Oslo tingrett og det ble bestemt at Ila fengsel skulle få oppdraget med Fengslingen. Fengselet var ikke tilrettelagt for et særlig høyt sikkerhetsregime (SHS) og måtte sette i gang sikkerhetsmessige oppgraderinger. Foto: Kriminalomsorgsdirektoratet.

Metode – fagets håndverk

Studenter ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) har jobbet med forskningsdesign, datainnsamling og analyse. Emneansvarlig Thomas Ugelvik ble svært imponert over studentenes innsats under minikonferansen som var en del av masteremnet KRS4106 - kvalitativ metode.

Les nyhetsartikkelen på IKRS nettsider.

Fire studenter fremfører et prosjekt foran et podiet i et auditorium.
Prosjektet til studentene Maren, Pia, Philip og Ninni handlet om hvordan den sosiale interaksjonen i rettssaker kan forstås i lys av stemplingsteori. Foto: Maud Hol/UiO

Avskjedshilsen fra PluriCourts

En æra er over, og PluriCourts deler noen siste ord om forskningsarbeidet som er blitt gjort de siste ti årene.

Les avskjedshilsenen fra PluriCourts på For ansatte-sidene.

Gruppebilde av mennesker på en trapp.
Deltagerne i PluriCourts fra avslutningskonferansen i sommer. Foto: UiO.

Boklansering: "Making Information Matter"

Bli med på boklansering i Kulturhuset i januar! Professor Mareile Kaufmann presenterer boka "Making Information Matter". 

Tid og sted: 22. januar 2024 kl. 18:00-20:00 på Kulturhuset i Oslo.

Se arrangementet til boklanseringen.

Bildekollasj av kvinne til høyre i svart hvitt og bokforside til venstre.
I Mareile Kaufmanns nye bok presenterer hun ulike perspektiver på informasjon og overvåkningspraksiser. Bokforside: Bristol University Press. Foto: Ola Gamst Sæther/Uniforum.

EMD-forum: De siste barnevernssakene mot Norge

Rettsal, blå seter, hesteskoform.
Rettsal i EMD. Foto: Adrian Grycuk/Wikimedia Commons.

Hva viser nylige avgjørelser fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD)? SMRs seminarserie ser nærmere på utvalgte aktuelle tema, og dette seminaret fokuserer på noen av de siste barnevernssakene mot Norge.

Tid og sted: 24. januar 2024 kl. 12:00-13:30 i Auditorium 2 i Domus Juridica. 

Påmeldingsfrist: 17. januar 2024.


Ukens påminnelser

Minner om se på viktig informasjon om arbeidstid i julen

Hånd holder opp rød klokke, person i nissekostyme.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Husk å ta ut lovpålagt ferie, og å sjekke at overføring av pluss- og minustimer er i orden før jul. 

Du finner all informasjon om arbeidstid i julen på For ansatte-sidene.


Innføring av nytt arkiv og saksbehandlingssystem

Det nye arkiv- og saksbehandlingssystemet som vil erstatte ePhorte kommer mest sannsynlig ikke til UiO før 2025.

Les hele saken om arkiv- og saksbehandlingssystemet på Uniforum.


Så du de vakre perlemorskyene tirsdag ettermiddag?

Tirsdag 19. desember var himmelen over deler av Østlandet prydet med vakre perlemorskyer! 

perlemorsskyer

Nytt fra Tullin

Romjulsjam med Zakarias Meyer Øverli

Svart hvitt bilde av mann som spiller saksofon.
Bli med på jazzkonsert på Becco med saksofonist Zakarias Meyer Øverli! Foto: Tullin.no.

Saksofonist Zakarias tar med seg en bukket fantastiske musikere, blant annet den virtuose trønder-pianisten Hogne Kleiberg. På Becco blir det jazz for alle penga!

Tid og sted: 29. desember-30. desember kl. 19:00-01.00 på Becco, Universitetsgata 7. 


Kommende arrangementer i Domus Bibliotheca

14:00, Domus Bibliotheca
16:15, Helga Engs hus, aud. 2

Disputaser

11:15, Gamle festsal, 1. etg. Domus Academica og via zoom

Ledige stillinger

Stilingsutlysningene hentes automatisk fra www.jus.uio.no/om/jobb/index.html hvor du også finner studentstillinger som er lyst ut.

Vitenskapelige stillinger

Ingen ledige stillinger.

Teknisk-administrative stillinger

Ingen ledige stillinger.


Blogg: Retten i samfunnet


Rektors blogg


Fakultetet i mediene

De fem siste medietreffene om fakultetet fra Retrievers overvåkning av digitale medier.


Dekanvedtak på nett

Se flere dekanvedtak

Publikasjoner


Meld inn saker

Fakultetsnytt publiseres mandager. Saker meldes til fakultetsnytt@jus.uio.no senest torsdag for publisering følgende uke.


Ønsker du å få fakultetsnytt tilsendt, eller avslutte tjenesten?

Ansatte får Fakultetsnytt tilsendt automatisk, tidligere ansatte eller andre som ønsker Fakultetsnytt kan bruke lenkene nedenfor til å starte og stanse tjenesten.

Publisert 21. des. 2023 14:48 - Sist endret 22. des. 2023 09:29