English version of this page

MED-nytt, nr 7 – 2024

Utdeling av den nye utdanningsprisen. Stipendiater kan melde seg på Forsker Grandprix. Kom på seminar om kvinners helse. Les om SUSTAINIT. Ny ledelse ved P1H. Andersen og Omland nye medlemmer i Akademiet. Sprengningsarbeid ved Domus Medica. Husk frist for FRIPRO 22. april.

MED-nytt.

Dekan Hanne Flinstad HarboLeder: Vår og nye muligheter

Dekan Hanne Flinstad Harbo forteller om utdelingen av fakultetets undervisningspris og at enhetene HELP og Sustainit har endret plassering i organisasjonen. Les også om Forskningsdagene, Forsker Grand Prix, bygging ved Domus Medica og seminar om kvinners helse 12. april:

Kvinners helse på Litteraturhuset. Hvordan er kvinneperspektivet representert i medisinsk utdanning og forskning? Er kvinners helse lavt prioritert i ressursfordelingen? 

Les hele dekanens lederartikkel

Ledelsens spalte

Eivind Engebretsen. Foto: Horgmo UiOGjesteinnlegg: SUSTAINIT – forskning og utdanning for bærekraftig helse

Professor Eivind Engebretsen er leder for SUSTAINIT som nå har vært operativt i et drøyt år. Han forteller at enhetens oppgave er å bidra til forskning og utdanning som fremmer bærekraftig helse. De tre sentrene ved enheten –  Senter for pandemi og enhelseforskning, Senter for global helse og Senter for bærekraft i helseutdanning bidrar på hver sin måte til utprøving av nye modeller for bærekraftig helse gjennom sine innsatsområder.

Les hele innlegget i Ledelsens spalte

Studier

utdeling av undervisningsprisenUndervisningsprisen for profesjonsstudiet 2024 

2. april mottok professor Marit Inngjerdingen den første undervisningsprisen på profesjonsstudiet i medisin – stemt fram av studentene. Les hele saken på studiesidene:
Til topps med engasjement og tydelighet.

Aktuelt om MED

Ny ledelse ved Senter for pandemi og enhelseforskning (P1H)

Berg og GrødelandJens Petter Berg ledet P1H gjennom oppstartsfasen som interim leder. Nå tar Gunnveig Grødeland over som ny leder. Berg vil fortsette å støtte P1H, samt Senter for global helse og Senter for bærekraft i helseutdanningene (SHE), i sin nye rolle som Forsknings- og utviklingsleder for SUSTAINIT. Les mer på senterets nettsider.

Andersen og Omland valgt inn i AkademietAndersen og omland

Jan Terje Andersen og Torbjørn Omland er valgt inn som nye medlemmer i Det Norske Videnskaps-Akademi. Medlemskapet er en anerkjennelse av deres vitenskapelige arbeid. Les hele saken på instituttets sider.

Professor Kreybergs pris til Casadopris til casado

Raquel Bartolomé Casado fikk tildelt Professor Kreybergs pris for sin forskning på tarmens adaptive immunforsvar. Dette er den andre prisen hun får for sitt doktorgradsarbeid. 

Les hele saken på instituttets nettsider.

Orienteringer

Ledelsens møter

Muligheter og frister

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO IT og Bibliotek for medisin og realfag.

Oversikt: Kommende disputaser.

  • Kurs i forskningsdatahåndtering. Lær hvordan forskningsdata kan håndteres lovlig, strukturert og sikkert, samt kan lagres, gjenbrukes og forstås i framtiden for deg selv og andre. Noen kurs på norsk og noen på engelsk.
    • 16. april: Plan your research data management
    • 17. april: Share, archive, and reuse research data
    • 22. mai: Planlegging av forskningdatahåndtering
    • 24. mai: Del, arkiver og gjenbruk forskningsdata
  • Skjebnetid for Europa: De liberale demokratiene i Europa trues både innenfra og utenfra. Kan Europa og demokratiet stå imot autoritære krefter og et USA i endring? Bli med på tre arrangementer denne våren når Universitetet i Oslo ser nærmere på ulike trusler mot Europa og demokratiet i dag:
  • illustrasjon kvinner12. april. Kvinners helse på Litteraturhuset. Hvordan er kvinneperspektivet representert i medisinsk utdanning og forskning? Er kvinners helse lavt prioritert i ressursfordelingen? Hva bør en kvinnehelsestrategi inneholde?
  • 30. mai: UiO:Livsvitenskap inviterer til markering avkonverteringsmiljølederne endt finansieringsperiode for sine andre generasjons konvergensmiljø. Lederne av de tverrfaglige forskergruppene vil presentere hva de har oppnådd og utveksle erfaringer om hvordan det er å være en del av et konvergensmiljø. Åpent for alle. De som vurderer å søke om konvergensmiljø oppfordres spesielt til å bli med. Mingling og  tapas. NB! Krever påmelding.
  • 24. juni - 28. juni: Course in Machine Learning for Epidemiologic and Health Policy Analysis. Adapting machine learning to Norwegian health data to enhance causal analyses of patient pathways and patients’outcome. Register by April 15.

Aktuelt om forskning

Du kan følge fakultetet på facebook, LinkedIn og Instagram.
 

illustrasjon tuberkulosepasienMedisinbloggen: Tuberkulose er fremdeles en trussel mot global helse av Tahira Riaz. Tuberkulose, som mange ser på som en sykdom fra gamle dager, tar fremdeles svært mange liv. I 2022 døde over en million mennesker av sykdommen. Økende antibiotikaresistens kompliserer behandling.

 

illustrasjon fra sakenHelsam/ P1H: Senterets første interne forskningsprosjekt, "A Digital Twin for Vaccination Strategies at Geographic Scales", starter denne våren. Målet er å utvikle en digital tvillingmodell for å forbedre vår evne til å forutsi smittemønstre ved ulike nivåer av vaksineeffektivitet mot nåværende og fremtidige virus.

 

Bjerke og LeergaardIMB: Avansert infrastruktur vil revolusjonere hjerneforskningen.Den europeiske forskningsinfrastrukturen EBRAINS setter hjerneforskere i stand til å dele, finne og benytte data på nye måter, og langt mer effektivt enn tidligere.

 

illustrasjon av ettertanke og savnKlinmed/ NSSF: – Hvem de har mistet, kan bety noe for følelsene i etterkant. Mens mange foreldre strever med selvbebreidelse, kan partnere oftere oppleve sinne mot den som har tatt livet sitt, ifølge erfaringene til sorgterapeut Hege Sandanger og kollegaene. 

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her.

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 4. apr. 2024 09:45 - Sist endret 11. apr. 2024 11:19