Fusk

Rutiner for behandling av fusk/mistanke om fusk ved UV.

Fremgangsmåte ved mistanke om fusk

  1. Ved mistanke om fusk/forsøk på fusk skal sensor ta kontakt med instituttets studieadministrasjon.

  2. Instituttets studieadministrasjon skal varsle fakultetets saksbehandler så snart som mulig om at det har oppstått mistanke om fusk. Fakultetets saksbehandler sperrer resultatet i FS og informerer studenten om at det har oppstått mistanke om fusk/forsøk på fusk før sensuren på emnet legges ut i studentweb.

  3. Oppgaven skal ordinært sendes til sensur på vanlig måte, men sensuren skal ikke gjøres kjent for studenten.

  4. Dersom sensur allerede er registrert i FS må eksamenskontoret varsles om at studentens eksamensresultat skal sperres i FS.

  5. Studenten kan fortsette sine studier ved Universitetet i Oslo inntil saken er ferdigbehandlet av fakultetet eller UiOs nemnd for studentsaker.

  6. Instituttet oppretter en saksmappe i ePhorte. Instituttet oversender saken til fakultetet (intern mottaker: UV).  Instituttets oversendelse til fakultetet bør være så grundig og detaljert som mulig for å sikre en rask og rettferdig saksbehandling. Tilgangskode SD. Hvis mistanken om fusk gjelder to eller flere studenter som tilsynelatende har skrevet en oppgave som er svært lik, skal det opprettes en saksmappe per student. Oversendelsen bør inneholde:

    • Et oversendelsesbrev (N-notat) til fakultetet med opplysninger om emne, faglærer/sensors navn, eksamensform, innleveringsfrister o.l.

    • En detaljert redegjørelse fra lærer/sensor om hvordan saken ble oppdaget, og om hvorfor dette kan anses som fusk/forsøk på fusk

    • Kandidatens besvarelse

    • Dokumenter som kandidaten er mistenkt for å ha skrevet av

    • Ouriginal-rapport om det finnes

    • Informasjon vedrørende bruk av kilder og sitater som er blitt gitt i undervisningen, osv.

    • Eksamensoppgaven og sensorveiledningen

Merk at det ikke skal forekomme informasjon om sensors tanker om karakter eller sanksjonsform i disse dokumentene. Instituttet må være oppmerksom på at studenten har krav på innsyn i alle dokumenter som oversendes til fakultetet.

  1. I det saken er oversendt er det fakultetet som er ansvarlig for den videre saksbehandlingen. Alle henvendelser fra studenten skal rettes til fakultetet.

  2. Fakultetets saksbehandler gjennomgår de mottatte dokumentene, og kaller studenten inn til møte så raskt som mulig. I innkallingen får studenten informasjon om plikter og rettigheter (maler ligger på fellesområdet).

  3. Fakultetet vurderer om saken skal sendes videre til UiOs nemnd for studentsaker. Saker som ikke videresendes vil normalt være besvarelser som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene. I slike saker vil endelig sensur på besvarelsen normalt bli vurdert til stryk (F/ikke bestått) på bakgrunn av manglende vurderingsevne og selvstendighet hos studenten.

  4. Dersom vedtaket i nemnda blir at eksamenen annulleres, registrerer eksamenskontoret det i FS med U (Annullert) og fyller ut feltet "Journalnummer endring". 

Hvordan avsløre bruk av KI?

  • Det finnes ulike verktøy for å avdekke sannsynligheten for om en tekst er generert av KI. Disse verktøyene kan ikke brukes for å sjekke om studenters eksamensbesvarelse er helt eller delvis generert av KI. Årsaken er at UiO ikke har en databehandlingsplan med disse verktøyene og det er da i strid med GDPR (ISV sider om KI og fusk, 10.1.24). 

Ved mistanke om bruk av KI

Sensor må skrive en grundig redegjørelse som inneholder:

  • hvorfor sensor mistenker bruk av kunstig intelligens på en måte som ikke er tillatt

  • hvilke deler av oppgaven som ser ut til å være generert av kunstig intelligens med tydelig henvisning eller markering av delene i oppgaven. Her kan det også være aktuelt å gjennomgå om studenten har opplyst om kilde, og dersom kilde er oppgitt, samsvarer kilden med innholdet i teksten (ISVs sider om fusk, 10.1.24).

Publisert 12. okt. 2010 22:15 - Sist endret 6. mai 2024 11:31