English version of this page

MED-nytt, nr 8 – 2024

Møteplasser med rom for dialog. Søk NFR om nytt KI-senter. Husk frist for FRIPRO 22. april. Hjerteforskningsprisen. Nytt e-læringsprogram. Hjernerådets forskningspris. Forsker Grand Prix.

MED-nytt.

Dekan Hanne Flinstad Harbo

 

Leder: Møteplasser med rom for dialog

I denne lederen snakker dekan Hanne Flinstad Harbo om arbeid med likestilling, inkludering og mangfold. Hun forteller også om behov for møteplasser for å kunne diskutere viktige tema som det jobbes med på fakultetet.

Les hele dekanens lederartikkel

 

 

Ledelsens spalte

KI-milliarden og intern prosess ved UiO

Forskningsdekan Jan Bjålie informerer og gir gode råd om hvordan du kan bli med på søknad til NFRs nye KI-senterutlysning.

Les hele innlegget i Ledelsens spalte

 

Studier

Fellesundervisning skal løfte utdanninger

Leger, helsesykepleiere og barnevernsansatte jobber mye sammen, men sjelden når de er under utdanning.
Ett initiativ fra Universitetet i Agder og Universitetet i Oslo vil gjøre noe med det. 
Les hele saken på studiesidene våre.

Nytt e-læringsprogram om ernæringKarianne og Madeleine

Med grep fra gaming kan studentene nå lære om de fettløselige vitaminene A, D, E og K, og sporstoffet jod, på en ny måte. Bak ressursen finner du flere av våre engasjerte forskere og undervisere. Les hele saken på instituttets nettsider.

 

Aktuelt om MED

Hjerteforskningsprisen til Kristina HaugaaKristina Haugaa

Haugaa er en pioner innen sitt felt og får prisen for sitt banebrytende arbeid med alvorlige, genetiske hjertefeil og forhindring av plutselig hjertedød. 
Les mer på instituttets nettsider.

Fra venstre: Magne Wang Fredriksen, styreleder i Hjernerådet, professor Ole Andreassen og professor emeritus Nils Erik Gilhus, leder av Hjernerådets forskningsutvalg, som delte ut prisen. Hjernerådets forskningspris til Ole Andreassen

Ole Andreassen tildeles forskningsprisen 2024 for sin omfattende forskning om hjernen og hjernens sykdommer av svært høy kvalitet over mange år.
Les mer på instituttets nettsider.

Forsker Grand Prix 2024Forsker Grand Prix

Synes du det er moro å fortelle om forskningen din? Har du lyst til å bli en enda bedre formidler? Da kan du melde deg på Forsker Grand Prix, Norgesmesterskapet i forskningsformidling. Les mer og se oversikt over aktiviteter du kan bli med på under Forskningsdagene.

Orienteringer

Ledelsens møter

Muligheter og frister

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO IT og Bibliotek for medisin og realfag.

Oversikt: Kommende disputaser.

  • 18. april: Hjernen i sentrum: Autisme. Hva er autisme. Er autisme blitt mer vanlig nå enn før? Hva sier forskningen?
  • 27. april: Immunologiens dag, kl 11 - 13 i Litteraturhuset: Immun hele livet? Årets tema er Immunologi gjennom et livsløp: Vitenskapelige perspektiver på aldring og immunologi, og forskere fra Universitetet i Oslo (UiO) vil gi forståelige presentasjoner basert på det siste av forskning innen dette temaet. Dette er også en god mulighet til å stille spørsmål som du lurer på. Med Anne Spurkland, Hilde Loge Nilsen, Jacob Juel Christensen og Gunnveig Grødeland på programmet.
  • 6. mai: Datakurs for forskere og studenter: Introduction to Machine learning in Python: Classification
  • 15. og 16. mai på Blindern: Postdoktorprogrammets kurs i Research Management våren 2024 er åpent for påmelding. Programmet er en kursportefølje i karriereutvikling tilpasset postdoktorer og andre forskere i etableringsfasen.
  • 22. og 24. mai: Kurs i forskningsdatahåndtering. Lær hvordan forskningsdata kan håndteres lovlig, strukturert og sikkert, samt kan lagres, gjenbrukes og forstås i framtiden for deg selv og andre. Noen kurs på norsk og noen på engelsk.
  • 28. mai: Hjernen i sentrum: Skjerm. Hvordan påvirker skjermtid hjernen din? Gjør skjermbruk at du får noe eller at du mister noe?
  • 30. mai: UiO:Livsvitenskap inviterer til markering avkonverteringsmiljølederne endt finansieringsperiode for sine andre generasjons konvergensmiljø. Lederne av de tverrfaglige forskergruppene vil presentere hva de har oppnådd og utveksle erfaringer om hvordan det er å være en del av et konvergensmiljø. Åpent for alle. De som vurderer å søke om konvergensmiljø oppfordres spesielt til å bli med. Mingling og tapas. NB! Krever påmelding.
  • 5. juni: Hjernen i sentrum: Kunst. Medisinsk fakultet inviterer til finale for serien "Hjernen i sentrum" i Aulaen. Hvordan bearbeider hjernen kunstneriske inntrykk? Opplev forskningsformidling under Munchs malerier.
  • 12.-13. juni: Helseinnovatørskulen: Kurs for professorer og gruppeledere åpent for påmelding. Lær hvordan du kan øke innovasjonen i laboratoriet ditt og bygge bro over gapet mellom forsker og helseinnovatør. Meld deg på kurs i København 12.–13. juni. Alle utgifter dekket. Førstemann til mølla.

Aktuelt om forskning

Du kan følge fakultetet på facebook, LinkedIn og Instagram.
 

illustrasjon pengespillMedisinbloggen: Parkinsonmedisin kan gi hyperseksualitet og spillegalskap av Espen Dietrichs. Medisiner som ofte brukes ved Parkinsons sykdom kan gi impulskontrollforstyrrelser. Det kan komme til uttrykk som hyperseksualitet, handlemani, spillegalskap eller spiseforstyrrelse.
 

Foss og AndersenKlinmed: Vil gi superkrefter med unik teknologi. I fremtiden trenger du kanskje ikke ta faste medisiner like ofte som i dag. Norske forskere har utviklet en unik teknologi som gir superkrefter til medisiner basert på antistoffer. Da kan de både virke lengre i kroppen og bekjempe flere sykdommer.
 

Helsam: Er sykehus-Norge i krise? Stetoskopet - Tidsskriftets podkast. Vi hører til stadighet om at sykehusøkonomien i Norge er dårlig stilt. Det skrives om budsjettsprekker, store kutt, økt arbeidspress, utslitte leger og økte ventetider. Hva fører til denne utviklingen og er det en krise?

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her.

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 18. apr. 2024 09:50 - Sist endret 29. apr. 2024 08:31