Saksbehandling av emner

HFs saksbehandlingsregler for endringer i emneporteføljen

Institutter som planlegger større revisjoner av emner innenfor et fagområde slik at hele emnegrupper/masterstudieløp/årsenheter blir vesentlig forandret, bør kontakte HFs studieseksjon for hjelp til planlegging og gjennomføring av revisjonen i god tid og senest 1. november året før endringen skal gjelde fra.

Fastsatt av prodekanen for studier 13. september 2010, revidert 9. april 2019, 23. mars 2023.

 

1 Godkjenning og oppretting

1.1 Godkjenning av emner som faller innenfor HFs normer

Hvis instituttet ønsker å opprette et emne som er innenfor fakultetets normer med hensyn til omfanget av undervisning, pensum og/eller vurdering, er det instituttet selv som godkjenner opprettingen. Instituttenes emnegodkjenning er først endelig når fakultetet har godkjent endringen dette medfører i emnegruppe(r) eller studieløp, og har sørget for at emnet opprettes i Felles Studentsystem (FS).

1.2 Godkjenning av emner som faller utenfor HFs normer

Hvis instituttene ønsker å opprette et emne som er utenfor fakultetets normer mht. omfanget av undervisning, pensum og/eller vurdering, må de søke fakultetet om å få godkjent opprettingen av emnet.

Søknaden sendes i arkiv- og saksbehandlersystemet og skal bestå av:

  • et notat der det forklares hvorfor normene ikke overholdes
  • en utfylt emnebeskrivelse.

1.3 Krav til emnenavn

Emner skal ha navn som angir fag, disiplin, innhold og eventuelt målgruppe. Hvis et emne er knyttet til et bestemt geografisk område eller språk, skal dette framgå av emnenavnet. Emnenavn skal være informative for flere grupper mottakere uten særlig kjennskap til fagene, for eksempel arbeidsgivere. Emnenavn bør være så generelle/robuste at emnene ikke er personavhengige.

Emnenavn bør ikke inneholde eller kun bestå av betegnelsen på vurderingsformer man møter flere ganger i studiet, for eksempel semesteroppgave. 

I sekvenser av emner der eneste forskjellen i navn er et nummer, må alle emnene i sekvensen ha et nummer, for eksempel språkbruk 1, språkbruk 2, språkbruk 3. Alle emner skal ha navn på nynorsk, bokmål og engelsk, med unntak av emnene som tilbys på engelsk som kun trenger å ha engelsk emnenavn.

For endring av emnenavn, se lenger ned på nettsiden.

1.4 Oppretting av emner

Oppretting av nye emner gjøres via applikasjonen Emneplanlegging på nett (EpN). Dette gjelder både emner som er innenfor HFs normer (som instituttet godkjenner selv) og emner som er utenfor HFs normer (som er godkjent av fakultetet). For emner som er utenfor HFs normer, må instituttet først få godkjent opprettingen av emnet av fakultetet, før emnet kan meldes inn til oppretting via EpN. 

I EpN må instituttet lage emnebeskrivelsen for det nye emnet ferdig før emnet sendes til endelig godkjenning og FS-klarering på fakultetet. Fakultetet ser på/kontrollerer følgende:

  • Forslag til emnekode og at denne stemmer overens med emnekodestrukturen ved HF.
  • Forslag til emnenavn og at dette er meldt inn på bokmål, nynorsk og engelsk (for emner som tilbys på norsk) eller bare på engelsk (for emner som tilbys på engelsk) og at emnenavnet oppfyller HFs krav til hva et emnenavn skal opplyse om.
  • Antall studiepoeng og eventuell overlapp med andre emner.
  • Hvilken stedkode i Felles Studentsystem (FS) og fagområde emnet tilhører.
  • Når emnet skal tilbys første gang og hvor ofte emnet skal tilbys.
  • At emnet inngår i en emnegruppe (bachelor) eller et studieløp (årsenhet og master). 

Når emnet blir endelig godkjent, sørger studieseksjonen for oppretting i FS.

Det er egne frister i EpN for når instituttene må ha ferdigbehandlet nye emner og sendt dem videre til endelig godkjenning og FS-klarering på fakultetet. Se tidsplanen for studieadministrasjon ved HF for mer informasjon.

2 Endring

2.1 Generelt om endring av emner

Instituttene/senteret kan innenfor fakultetets normer for omfang av undervisning, pensum og vurdering selv gjøre endringer i emnebeskrivelsen unntatt emnenavn.

Slike endringer må

  • ikke være større enn at emnets læringsutbytte og overordnede innhold ikke blir vesentlig forandret. 
  • sees i forhold til
    • det overordnede læringsmålet for emnegruppen/e eller studieløpet emnet inngår i slik at kunnskaps-, ferdighets- og kompetansenivået og fordypningsgraden ikke endres utilsiktet
    • helheten av undervisnings- og vurderingsformer i emnegruppen/e eller studieløpet slik at kravene til spredning og variasjon fortsatt tilfredsstilles
  • gjøres via EpN innen de fristene som gjelder for dette. 

Endringer av et emne er endelig godkjent når fakultetets saksbehandler sørger for at endringene gjøres i FS.

Dersom et institutt ønsker å endre innhold og læringsutbytte i et emne så mye at det er vanskelig å se at det er det samme emnet, bør instituttet opprette et nytt emne og legge ned det gamle med full eller delvis studiepoengsreduksjon mellom dem. 

2.3 Endring av emnenavn

Mindre justeringer av emnenavn, som f.eks. retting av skrivefeil, kan meldes inn til fakultetets saksbehandler som sørger for at emnenavnet endres i FS. Alle andre endringer av emnenavn må godkjennes av fakultetet. Instituttet melder inn endring av emnenavn via EpN innen de fristene som gjelder for dette. 

Endring av emnenavn vil ha virkning fra og med et gitt semester. Studenter som har tatt emnet et tidligere semester enn navneendringen gjelder fra, vil å det gamle emnenavnet på karakterutskrifter og vitnemål.

2.4 Endring av undervisningsspråk

Dersom et emne skal endre undervisningsspråk fra norsk til engelsk eller omvendt, må instituttet sørge for å endre emnebeskrivelsen (til engelsk/norsk) og for å få endret emnenavnet. Disse endringene meldes inn via EpN innen de fristene som gjelder for dette. 

3 Nedlegging

Det er instituttet selv som fastsetter nedleggelse av emner, og dette gjøres via EpN innen de fristene som gjelder for dette. 

Hvis emnet som skal nedlegges er obligatorisk i en emnegruppe eller på et masterprogram, må instituttet søke fakultetet via arkiv- og saksbehandlingssystemet om å endre emnegruppa/studieløpet.

Det bør være informasjon i emnebeskrivelsen så tidlig som mulig om at et emne skal nedlegges og senest semesteret før emnet går siste gang. Det bør også være informasjon i emnebeskrivelsene dersom emnet blir erstattet av nye/andre emner. Denne informasjonen må legges ut i emnebeskrivelsen via EpN. Hvis obligatoriske emner legges ned, bør studentene på emnegruppa/studieprogrammet der emnet er obligatorisk også varsles i egnede kanaler.  

Nedleggingen av emnet er først endelig når fakultetet har godkjent endringen dette medfører i emnegruppe(r) eller studieløp, og har sørget for nedlegging av emnet i FS.

Publisert 4. mai 2010 10:46 - Sist endret 19. des. 2023 10:25