Ressursside EpN UV

Emneplanlegging på nett (EpN) og rutinebeskrivelser som gjelder for UV. 

Sjekk med eget institutt om dere har interne rutiner for hvem som skal gjøre hva i EpN.

EpN åpner for redigering av høstemner 1. desember og 1. juni for  våremner.

NB! Sikt anbefaler nettleseren Chrome for arbeid i EpN.

Årshjul for studieinformasjon - Time and date calendar - Møteplan STUV 2024

Viktige datoer 2024 høst

  • 26. august - frist for å opprette nye våremner (emner som skal behandles i STUV)
  • 26. september - siste frist for å ha sendt over alle våremner til FS-klarering
  • 18. november - emnebeskrivelsene publiseres
  • 21. november - semestermappene publiseres
  • 25. november - V25-innhold som ikke er eksportert til FS slettes

EpN-arbeidsstuer høst 2024 (med forbehold at PC-stuen ikke ombygges)

Her finner du emner til korrektur i VortexSe sjekklisten

Slik bruker du EpN (sentrale veiledninger).

Logg inn EpN

Veiledninger for UV

Emnebeskrivelser

Et emne er den ordinære studieenheten ved Universitetet i Oslo. Emner er byggesteinene i studieprogrammene. 

Alle emner skal ha en emnebeskrivelse. En emnebeskrivelse er en faglig beskrivelse av emnet som gir informasjon som er etterspurt av studenter og søkere, og som samtidig beskriver de rettigheter og plikter som gjeldende forskrifter og regelverk vi er pålagt å informere om.

Emnebeskrivelsen skal gi studentene forutsigbarhet og trygghet og fungerer som en kontrakt mellom emneeier og studenten. Alt som gjelder for emnet må stå beskrevet i emnebeskrivelsen.

En emnebeskrivelse er derfor:

  • en ressurs for søkere og studenter (og kan også være til nytte for arbeidsgivere og andre studieprogrammer og institusjoner ved for eksempel behandling av godkjenningssaker)
  • juridisk bindende i fakultetets saksbehandling overfor studentene når det gjelder klager knyttet til blant annet opptak, overlapp, undervisning, eksamen og sensur.

Det er utarbeidet noen standardtekster for emnebeskrivelser du kan bruke. UiO har også noen standardtekster som kommer automatisk opp på emnesidene. 

Innholdsveiledning for emnbeskrivelser

Om emnebeskrivelser i Forskrift om studier og eksamener ved UiO

Sjekkliste emnebeskrivelser IPED.

Emner som går over flere semestre

Emner som går over flere semestre revideres ferdig til 1. semester. Emnet blir liggende i FS og vil ikke dukke opp i EpN til 2. semester. Emnesiden er vår kontrakt med studentene og skal ikke endres etter at den er publisert. Småfeil, som feilstaving, kan meldes inn til koordinator.

Emner som går uregelmessig

Emner som ligger i EpN, men som det ikke skal undervises i neste semester, sendes videre til FS-klarering med en kommentar om at emnet ikke går kommende semester. Legg inn en tekst om at emnet tilbys uregelmessig, eller ikke tilbys et bestemt semester, under fanen "Emneinfo" punkt "Undervisningssemester"

Emner som mangler i EpN

Mangler du et emne i EpN som skal gå påfølgende semester?

Emner uten emnebeskrivelse (leseemner PhD)

Enkelte PhD-emner er såkalte leseemner, dvs emner med et spesialpensum, eller hvor deltakelse på en konferanse eller lignende godskrives som et emne. Leseemnekoder ender på SP (= spesialpensum). Emnene har ingen emnebeskrivelse, men må likevel registreres via EpN når det opprettes i FS på vanlig måte. For at emnet skal kunne eksporteres til EpN, må feltene i EpN være utfylt. Legg inn pro forma-tekster i emnebeskrivelsen, så sletter EpN-koordinator disse tekstene igjen når emnet er eksportert til FS, samt mappen i Vortex. Neste gang du har bruk for en vurderingsenhet i emnet, tar du kontakt med eksamenskontoret. Du trenger ikke kjøre emnet gjennom EpN flere ganger siden det ikke har emnebeskrivelse.

Emner uten endringer

Det å oppdatere emnesiden med generell informasjon som informasjon om rutiner, eller tydeliggjøre språket og lignende, innebærer ikke en emnerevisjon. Legg inn en kommentar, for eksempel "Emnet skal ikke endres", "Har tatt bort fet tekst og satt inn kolon". Gå så videre til Sende et emne til et annet nivå.

Endre undervisningstermin

Det er ikke mulig å endre undervisningstermin (for eksempel fra vår til høst) i EpN. Slike endringer gjøres i FS av FS-klarerer. Legg inn informasjon om endringen i feltet "Undervisningstermin beskrivelse" i fanen "Undervisning" om hvilke semestre emnet skal tilbys framover. Legg deretter inn en kommentar om endringen, slik at den blir synlig for FS-klarerer på fakultetet. 

Feil i emnebeskrivelsen i indeks-fil i Vortex

Kontaktpunkt og undervisningssemester kan endres i Vortex, andre feil må rettes i FS.

Rettelser i FS meldes til epn-hjelp(at)uv.uio.no så raskt som mulig. Vær presis på hva som er feil. Oppgi konkret hva som skal legges til og/eller hva som skal fjernes, samt hvilken overskrift det ligger under.

Forkaste et emne

Det er mulig å slette nyopprettede emner i EpN hvis de ikke blir noe av. I "Handlinger"-boksen på høyre side ligger det en "Forkast emne"-mulighet. Klikker man her, slettes emnet fra EpN.

Emner som ikke overføres til FS vil uansett slettes fra EpN når planleggingsperioden for det aktuelle semesteret stenger.

Kvalitetssikring av emneside

Emnebeskrivlelser, semestersider og emneoversikter skal kvalitetssikres i forkant av publisering av semestersidene hvert semester. Se veiledning her. Sjekkliste emnebeskrivelser IPED. Emnesider til kvalitetssikering

Legge ned et emne 

Her finner du rutinebeskrivelse for hvordan du legger ned et emne ved UV

IPEDs rutiner

ISPs rutiner

Opprette et nytt emne

Det må opprettes et nytt emne:

  • ved oppstart av et helt nytt emne
  • når antall studiepoeng endres 
  • ved vesentlige endringer av læringsmål/innhold
  • når emnet endres fra å gå over flere til færre semestre (men ikke omvendt og ikke hvis startsemester er et annet enn opprinnelig, teknisk FS-greie).            

NB! Seksjon for digitale tjenester (DIG) fraråder å opprette emner med undervisning og vurdering over to eller flere semestre.

Rutinebeskrivelse for oppretting av nye emner på UV.

IPEDs rutiner

ISPs rutiner

Slik  oppretter du et nytt emne i EpN. 

Du kan bruke malen i EpN når du oppretter et emne. Ta ut rapport fra EpN i pdf-format og legg ved ePhortesaken til fakultetet. Eventuelt bruk mal for emnebeskrivelse i Word.

Ikke send emnet til klarering før emnet er vedtatt av dekanen.

Det er fint mulig å opprette tulle-emner for å øve seg, men pass godt på at de ikke blir eksportert til FS!

Innholdsveiledning for emnbeskrivelser

Slik ser emnebeskrivelsesmalen ut i EpN:

Registrere overlapp

Med overlapp menes at to emner er helt eller delvis like, man får derfor ikke full studiepoengutelling hvis man tar begge emnene.
 

Du kan ikke se om et emne har overlapp i EpN. Informasjon om overlapp av emner står i FS modul Studieelementer, bilde Emne samlebilde, fane Vekt.red.

Feltet Overlappende emner i EpN brukes kun til å varsle FS-klarerer om nye eller endrede overlapp. 

Overlapp gjelder emne mot emne. FS-klarerer må ha konkrete emnekoder som overlapper med konkrete emnekoder, f.eks. UTLED4111/UTLED4111B.FS-klarerer må også vite omfanget overlapp (fullt ut, eller delvis, i så fall hvor mange studiepoeng).

Ved nye emner angir du emner som overlapper. Ved revidering av eksisterende emner, angis kun endringer i hvilke/t emne/r som overlapper.

Etter at emnet er eksportert, sender FS-klarerer beskjed til fshjelp om hvilke endringer som skal gjøres i FS.

Når emnet kvalitetssikres i Vortex, sjekker du om overlappene stemmer. 

Hvis et emne ikke skal overlappe lenger, emnet har endret seg så mye at det ikke er helt likt, eller delvis likt lenger, legger du inn dato og organ for vedtaket.

Revidere et emne 

Revisjon av et emne er når man endrer emnenavn, justerer emneinnhold, vurderingsform, karakterskala, eksamens- og undervisningssemester. Her finner du rutineveskrivelse ved UV.

Veiledning revidere et emne i EpN.

IPEDs rutiner

ISPs rutiner

Semestersider og mapper

Semestersiden ligger i en undermappe av emnemappen og har navn etter semesteret (f.eks. h23).Hvis emnebeskrivelsen er publisert og det er registrert undervisningsaktivitet på emnet i FS, opprettes semestersider automatisk. Semestersiden redigeres ikke i EpN, men i Vortex. Vortexveiledninger finner du her. Tips: Dersom semestersiden har feil språk, går i du inn i mappen i Vortex og endrer språk. Dersom et emne endrer emnekode, holder det ikke å bare endre navn i FS og navn på mappen i Vortex. Man også må bytte ut emnekode på mappenivå i Vortex. 

Standardtekster

Her finner du standartekster til emebeskrivelsene i EpN som du kan klippe og lime fra.

UiO også noen standardtekster som ikke er redigerbare. Disse kommer automatisk opp som linker på emnesidene under headingen "Mer om eksamen ved UiO", se under, men de synes ikke i EpN. Pass på at du ikke skriver dobbelt. Under punktet "Adgang til ny eller utsatt eksamen" for eksempel, skriver du bare inn unntak fra hovedregelen. 

Automatiske standardtekster:

Mer om eksamen ved UiO

Tilgang og rolleforklaring

Alle ansatte med FEIDE-brukernavn og passord har tilgang til EpN nivå S1. Ved behov for utvidet rolle, sender adm. studieleder informasjon om dette til epn-hjelp(at)uv.uio.no.

Brukerne er tildelt ulike roller:

Emneansvarlige har rolle Fagperson (nivå S1)

Studiekonsulenter har rollen Kvalitetssikrer/Godkjenner (inkl. Fagperson) (nivå S2 og S3)

EpN-koordinator har rollen FS-klarerer (inkl. de andre rollene) (nivå S4)

Hvis et emne ligger på S0 betyr det at emnet er overført fra FS, men ingen har sett på det ennå. Nivå S5 betyr at emnet er overført til FS. 

Superbrukerne finner liste over hvem som har tilgang her. 

Tilleggsveiledninger for godkjenner og klarerer

Datoer for eksport

EpN-hjelp sentralt (skal kun brukes av FS-klarererne): epn-hjelp(at)admin.uio.no

Evaluering av EpN 2023 vår

Oversikt over EpN-brukere på UV

Oversikt NUS-koder

Veiledninger for godkjenner og klarerer

Årshjul EpN for FS-klarerere

Universell utforming

Emnebeskrivelser som redigeres i EpN får automatisk overskrifter på nivå 2 (H2) i Vortex. Det er ikke mulig å legge til overskrifter på nivå 3 (H3) i EpN. Bruk av fet skrift (bold) bryter med UU-reglene. Emnebeskrivelsene kan derfor bare ha ett overskriftsnivå. Tekstene bør være så korte som mulig. Benytt kolon og eventuelt punktlister for inndeling av teksten. Det er imidlertid i orden å bruke fet skrift i emnebeskrivelsen for å utheve en viktig setning/viktige ord. Det bør likevel brukes med varsomhet (slik at viktig informasjon ikke konkurrerer med hverandre, da risikerer man at alt plutselig blir like viktig). 

UVs kontaktpunkter

epn-hjelp(at)uv.uio.no

Koordinator

Kristin Schøyen Grude

vara UV/samt styringsguppemedlem: Line Sletten

Superbrukere

Cemo: Malene Jordal Aase

ILS: Martin Eek Olsen

IPED: Yngvild Dahl

ISP: Sigurd Hasle

PhD: Gørill Arnesen

Se også UiOs nettside om kontaktinformasjon EpN

Webredaktør studiesider

Ingrid Wøllo Strømsnes

UVs kontaktveileder

Lurer du på noe?

Systemsvikt? Sjekk driftsmeldinger

UiOs hovedside om emneplanlegging på nett

Vanlige problemer og spørsmål ved korrektur av emnebeskrivelsene i Vortex (skroll ned på siden)

Har du andre spørsmål, ta kontakt på epn-hjelp(at)uv.uio.no 

Emneord: EpN, UV, veiledning, rutiner, ressurser
Publisert 5. sep. 2023 13:38 - Sist endret 24. mai 2024 08:13